Plenković u Vladu gura Igora Androvića koji će ušutkat članove bliske Anušiću

Objavljeno:

spot_img

eško da ćete naći nekoga tko će vam o njemu reći nešto loše – tim riječima Virovitičani s nama započinju priču o županu Igoru Androviću, mladom HDZ-ovcu i desničaru koji se u vladajućoj stranci počeo spominjati u kontekstu rekonstrukcije Vlade. Naime, kako se šuška po HDZ-u, Andrović bi mogao preuzeti neku od ministarskih pozicija u novoj, rekonstruiranoj Vladi premijera Andreja Plenkovića, s kojim je virovitički župan više od godinu dana u odličnim odnosima. Nedavno je Andrović od svojeg stranačkog kolege Josipa Đakića preuzeo kormilo virovitičko-podravske organizacije HDZ-a, a iako je godinama bio na glasu kao Đakićev kadar, baš poput virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina i svojeg prethodnika Tomislava Tolušića, ta teza tek je djelomično točna, piše portal 7dnevno.hr

Nema repova

Istina je da je nakon Tolušićeva odlaska na nacionalnu političku scenu, još u eri Tomislava Karamarka, šef Hvidre Đakić bio taj koji je dao zeleno svjetlo Androvićevoj kandidaturi za župana, međutim, u međuvremenu je učenik prerastao učitelja. Dok se u listopadu 2020. godine Đakić oporavljao od koronavirusa zbog kojega je hospitaliziran, Andrović se uz potporu gradonačelnika Kirina sastao s Plenkovićem te mu priopćio kako su članovi stranke zasićeni njime i njegovim utjecajem te da je krajnje vrijeme za promjene.

Kada je Đakić čuo za taj sastanak, navodno je pobjesnio, ali kako je Andrović tada već uspio dobiti premijerovu potporu, strasti su se stišale, a Andrović, uz poziciju župana, na posljednjim stranačkim izborima preuzima HDZ-ovu županijsku organizaciju, što Đakić naziva pomlađivanjem, premda je upitno koliko se njemu svidjela ta smjena generacija u virovitičkom kraju u kojem je godinama na glasu kao alfa i omega. Možda se Đakiću to nije svidjelo, no Plenković je taj koji od početka svojega mandata u HDZ-u zagovara ideju o pomlađivanju stranke pa mu je Androvićev dolazak na čelo virovitičko-podravske organizacije dobro došao, tim više što je riječ o županu i političaru koji za sobom ne vuče baš nikakve repove te ujedno uspješno odnosi pobjede na izborima, a da se previše medijski ne eksponira. Sada kada se ponovno miješaju karte te kada se ponovno dijele ministarske fotelje, Andrović bi Plenkoviću mogao doći kao korisna opcija jer bi njegovim uvođenjem u Vladu zadovoljio apetite unutarstranačke desnice s obzirom na to da je mladi virovitički župan dio njihova političkog djelokruga. Oni koji Androvića poznaju iz mladih dana opisuju ga kao društvenog tipa, čovjeka iz naroda i osobu s kojom je lako stupiti u kontakt, bez obzira na to što se nalazi na istaknutoj političkoj poziciji. Njega vam tu svi hvale, kažu nam Virovitičani pa dodaju da je od mladih dana Andrović bio pristojan dečko kojemu se nema što zamjeriti, piše 7dnevno.hr.

Najbolji sajam

Dečko kojem se nema što zamjeriti inače je rođen u srpnju 1980. godine u Virovitici, u kojoj i danas živi sa suprugom i troje djece. U svojem rodnom gradu završio je gimnaziju, nakon koje se školovao na osječkom Ekonomskom fakultetu. Zaposlio se kao referent nabave u tvrtki Standard MOO Osijek, gdje je radio nekoliko godina, nakon toga se vratio u Viroviticu u kojoj je pronašao posao u građevinskoj tvrtki Nikola. Ubrzo nakon toga zapošljava se u Vidri, koja se inače smatra najboljom razvojnom agencijom u Hrvatskoj. Zahvaljujući Vidrinim uspjesima, Karamarko i jest svojedobno primijetio Tolušića i uveo ga u svoju, odnosno vladu Tihomira Oreškovića.

Nakon Vidre nekadašnji Tolušićev suradnik Andrović zapošljava se kao pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu u svojoj županiji, a onda postaje direktor sajma Viroexpo. To je ujedno razdoblje zbog kojeg Virovitičani posebno hvale svoga župana. Naime, baš je u Androvićevoj eri Viroexpo prerastao u jedan od tri najbolja međunarodna sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u državi, te je ujedno postao jedan od prepoznatljivijih brendova kako Virovitice, tako i cijele županije koju Andrović kao župan trenutno vodi. Zanimljivo je spomenuti i to da se virovitički župan okušao kao asistent u Europskom parlamentu, a prema službenoj biografiji, završio je Političku akademiju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te Akademiju za politički razvoj koja je dio mreže škola za političke studije Vijeća Europe. Jedno je vrijeme boravio u SAD-u kao dio izaslanstva u sklopu posjeta organiziranog u prigodi višegodišnje suradnje Akademije za politički razvoj, a bio je i polaznik organizacije American Council of Young Political Leaders te iza njega stoji i E-inkubator, čiji je projektni menadžer bio. Riječ je o jednom od ponajboljih projekata poduzetničke infrastrukture u Hrvatskoj, u sklopu kojega je izgrađen jedan od najboljih poduzetničkih inkubatora u državi.

Tri kredita

Jedno je vrijeme Andrović i sam bio direktor Poduzetničkog inkubatora, što je također odradio vrlo uspješno, a potom se vratio u Virovitičku županiju, gdje je kao pročelnik vodio Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove, da bi se potom za župana kandidirao na lokalnim izborima održanima u svibnju 2017. godine. Izbore tada osvaja u prvome krugu, a isto je ponovio i na posljednjim lokalnim izborima. Inače, prema imovinskoj kartici, plaća ovog diplomiranog ekonomista iznosi 16.590 kuna, a dodatne 3193 kune mjesečno zaradi od imovine i imovinskih prava.

Njegova supruga kao zaposlenica virovitičke gimnazije Petra Preradovića na godišnjoj razini uprihodi 77.228,98 kuna. Premda Androvići otplaćuju tri kredita, popis njihove imovine je pozamašan pa se u imovinskoj kartici navodi suprugina kuća s okućnicom u Virovitici od 3767 m2, vrijedna 700.000 kuna, a druga kuća s okućnicom u županovu je vlasništvu. I ona se nalazi u Virovitici, prostire se na 540 m2, a dobivena je darovnim ugovorom i procijenjena na 300.000 kuna. U Zagrebu na Rudešu Andrović posjeduje stan od 53 m2 vrijedan 630.000 kuna, kupljen na kredit. Supruga je vlasnica Hyundaija iz 2015. godine koji je procijenjen na 53.000 kuna. Župan posjeduje 56 dionica Hrvatskog telekoma, čija nominalna pojedinačna vrijednost iznosi 269 kuna, a u imovinskoj kartici spominju se i tri djetetove ušteđevine – prva od 15.207 kuna, druga od 11.803 kune te treća štednja od 6387 kuna. Imajući u vidu njegovu biografiju, HDZ-ovci u Androviću vide budućega ministra gospodarstva, a moguće je i da baš on postane nasljednik slavonske ministrice regionalnog razvoja Nataše Tramišak. Da ni jedna od tih opcija ne bi bila loša, uvjeravaju nas i naši sugovornici koji kažu da je Andrović u njihovoj županiji odradio solidan posao pa tako primjerice stipendira studente i školarce, subvencijama i kreditima pomaže mladim poduzetnicima i poljoprivrednicima, a ogromna sredstva usmjerio je i u STEM područja. Projekt Budi STEMpatičan proglašen je najboljim EU projektom, a rade i na Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEm području koji je vrijedan 7,8 milijuna kuna. Riječ je o projektu koji obuhvaća 180 učitelja i 700 učenika, a zahvaljujući kojem županija ulaže milijun eura u znanstveni centar koji bi trebao biti smješten na području Virovitičko-podravske županije.

Brojni projekti

Među Androvićeve uspješne projekte ubraja se gradnja Centra za posjetitelje na Križnici, obnova stare zgrade škole u Pitomači, ali i projekt Eagle te gradnja brze ceste od Virovitice prema Špišić-Bukovici, a onda dalje prema Bjelovaru i Zagrebu. Važan je također i veliki projekt aglomeracije koji se provodi u Pitomači i Slatini, a u Voćinu je pak realizirana Geo priča. U županiji se grade novi vrtići, izvode se radovi na Orahovačkom jezeru koje je turistički potpuno oživjelo, a tu su i novi centri za kulturu, kao i proširenje sustava navodnjavanja.

Sama Virovitica dobila je Veleučilište, a radi se i na Tehnološko-inovacijskom centru koji bi trebao biti od pomoći poljoprivrednicima. Nedavno je u županiji, odnosno u Suhopolju otvoren Dvorac Janković, a u Kuriji Janković lokalni poljoprivrednici imaju mogućnost ponuditi svoje proizvode zainteresiranim kupcima. Nije nevažno ni to da je virovitička županija dobila nagradu Global Local kao najbolja lokalna zajednica zbog kreiranja dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Kada se govori o poduzetništvu, treba spomenuti hibridnu tvornicu za proizvodnju proteina, škroba i vlakana iz boba i krumpira koja je niknula u Slatini, u Čađavici se pak gradi geotermalna elektrana vrijedna više od pola milijuna kuna, a tu je i projekt Sušionice povrća za koji Županija ima potporu Podravke. Projektiran je i Centar za pametnu poljoprivredu pa se može reći da žitelji ovog kraja imaju razloga za zadovoljstvo i ostanak. Hoće li to zadovoljstvo s Androvićevim dolaskom u Vladu osjetiti ostalo stanovništvo naše zemlje, vidjet ćemo, zaključuje portal 7dnevno.hr.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...