Virovitička Srednja strukovna škola jedna je od 30 strukovnih škola u RH koja je dobila na raspolaganje sredstva iz programa IPA koji je namijenjen razvoju ljudskih potencijala i modernizaciji školskih kurikuluma u strukovnim školama.

Na konferenciji koja je održana na ovu temu, uz ravnatelje i djelatnike srednjih škola koje sudjeluju na projektu, nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac i ravnateljica Razvojne agencije Vidra Sanja Bošnjak, a u uvodnom dijelu sve nazočne pozdravila je ravnateljica Strukovne škole Virovitica Pavica Biondić Ivanković.

Škole partneri na ovom projektu su Srednja škola ”Stjepan Ivšić” iz Orahovice i Srednja škola ”Stjepan Sulimanac” iz Pitomače, a potpora su cijelom programu Vidra i Virovitičko-podravska županija koja je i osnivač ove strukovne škole. Vrijednost je cjelokupnog programa 145.000 eura, a novac će se utrošiti na edukaciju 20 nastavnika koji predaju stručne predmete ugostiteljske struke te 60 učenika ugostiteljskog smjera.

Uz edukaciju, plan je i nabava opreme koja je potrebna ugostiteljima te studijsko putovanje namijenjeno sudionicima projekta. Cjelokupan se program temelji na neophodnoj potrebi za što većom zastupljenošću sadržaja i tema zdrave prehrane. Naime, promicanje znanja o nutricionizmu kao znanosti od velike važnosti je i za učenike koji su tek na pragu svih saznanja i za one koji to znanje prenose i usavršavaju se u njemu. Novi trendovi nameću ritam života u kojemu nedovoljno pažnje i pozornosti poklanjamo onome najvažnijem, a to je hrana koju jedemo.

Nastavnici i učenici u ovom će se projektu teorijski i praktično educirati kako bi postali još konkurentniji i izvrsniji u svojoj struci te kako bi sljedećim generacijama ostavili dobre temelje za zdrav život koji počinje upravo u školskim klupama.

Maja Šantoši
Večernji list