Počelo postavljanje solarnih kolektora na sušnice duhana

Objavljeno:

Počelo postavljanje solarnih kolektora na sušnice duhana, oni kojima su oni već postavljeni, moći će ih koristiti već od početka idućeg tjedna, odnosno u novoj sezoni berbe duhana
Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, uz pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Igora Androvića, te ravnateljicu VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Eminu Kovač, obišla je u Bakiću, dva korisnika solarnih kolektorskih sustava sušnica duhana, odnosno OPG Mihaela Čolaka i OPG Antuna Marovića. Naime, obojici se postavljaju solarni kolektori koji će se koristiti za sušenje duhana.

Podsjetimo, Virovitičko-podravska županija je potičući poljoprivrednu proizvodnju budućih korisnika, a posebno jer se radi o duhanu kao strateškoj kulturi, omogućila da trošak najma solarnih kolektora bude samo 5 posto i da osim toga, bude plaćen u jednakim ratama na deset godina. Riječ je o Programu neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana na postrojenjima za sušenje duhana. Na ovaj način Virovitičko-podravska županija je pokazala brigu za poljoprivrednike, posebno za one koji uzgajaju duhan na području VPŽ.

– Ugovori za solarne sušare nude inovativan način sušenja duhana, a proizvođačima će se značajno smanjiti ulazni troškovi proizvodnje. Virovitičko-podravska županije i VIDRA su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prijavili navedeni projekt kako bi naši poljoprivrednici mogli bolje, brže, lakše i jeftinije završiti s proizvodnjom – istaknula je Sanja Bošnjak obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije.
Županija je ugovore potpisala s 39 korisnika koji imaju 70 sustava solarnih kolektora, a oni kojima su solarni kolektori već ugrađeni, moći će ih koristiti već od početka idućeg tjedna, odnosno u novoj sezoni berbe duhana.

Cilj ove investicije je, osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje, kroz korištenje prirodnih resursa velikog broja sunčanih sati, ugradnjom solarnih kolektora, potaknuti razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji, te razviti model spajanja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja. (Fotografije: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Marginalci su najgledaniji hrvatski film ove godine

Interes za domaćom hrvatskom komedijom itekako postoji. Jedan od...

Gradski muzej Virovitica sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski...