Počinje obnova Dvorca Janković u Cabuni

Na bogatoj kulturnoj baštini i dva UNESCO-va zaštićena područja, Parku prirode Papuk i rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, temeljit će se razvoj turizma u našoj županiji

0
805

U Virovitičko-podravskoj županiji uskoro će biti obnovljen i četvrti dvorac. U ponedjeljak je u Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju održana početna konferencija Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna. Riječ je o projektu vrijednom 56,2 milijuna kuna, sufinanciranom bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 47,8 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ.

Što će sve posjetiteljima pružiti Centar za kulturu zdravlja otkrila je ravnateljica Razvojne agencije Vidra Emina Kovač.

– Centar za kulturu zdravlja u Cabuni je dvorac koji će u 2023. godini posjetiteljima pružiti nove sadržaje koji do sada još nisu bili prisutni na području naše županije. Riječ je o šest tematskih cjelina, to su kruh, voda, šuma, zemlja, vino i pjenušac te konji odnosno lipicanci od kojih će svaka imati posebnu prostoriju s posebnim zvučnim i audio efektima gdje će posjetitelji moći u potpunosti doživjeti temu o kojoj se radi – rekla je Emina Kovač istaknuvši da će podrumski dio dvorca, koji se proteže na gotovo 1000 metara kvadratnih, biti prilagođen najmlađima. Tako će, osim starih igara, imati priliku i upoznati obitelj Grofa Jankovića kroz priču koju će im pričati njegov hologram.

Načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat istaknuo je važnost kulturne baštine za turističku ponudu Općine Suhopolje.

– Razvoj cijele zajednice ovisi upravo o grofovskoj obitelji Janković koja je svoje građevine gradila na području Suhopolja. Niti najmanje ne sumnjam da će Virovitičko-podravska županija, zajedno s Razvojnom agencijom VIDRA i sa strukturama vlasti iz Zagreba naći pravo rješenje za „udahnuti život“ u baštinu i upoznati posjetitelje s našom tradicijom i povijesnim znamenitostima općine Suhopolje. Od srca vam hvala svima što ste uložili dio sebe u ovaj nama itekako važan projekt – rekao je načelnik Horvat.

Početnoj konferenciji je nazočila i ravnateljica Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Katica Mišković koja je istaknula da svaka kuna uložena u potpomognuto područje, vrijedi bar dva puta više.

– Nadam se da ovakvih projekta neće faliti ni u budućnosti na našim potpomognutim područjima. Gotovo 48 milijuna bespovratnih sredstava nije malo i za ovu malu općinu sigurno jako puno znači – rekla je Katica Mišković.

Važnost i veličinu projekta istaknuo je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) Tomislav Petric.

– Ovaj projekt je trenutno najveći projekt koji SAFU ima potpisan s Virovitičko-podravskom županijom. Vrijedan je 58 milijuna kuna, a sufinancira se s bespovratnih 85 posto. Osim obnove dvorca i valorizacije kulturne baštine, tu će se odvijati gospodarska djelatnosti, lokalni gospodarstvenici će imati priliku za plasman svojih proizvoda, a lokalno stanovništvo priliku za zaposlenje, što i je smisao ulaganja kroz europske projekte. Ukupno je u područje Virovitičko-podravske županije uloženo oko 2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, a samo u kulturnu i prirodnu baštinu je uloženo 350 milijuna kuna. To pokazuje da politika koja vodi ovu županiju ima viziju da se sva prirodna i kulturna bogatstva oplemene europskim sredstvima kako bi se razvila i kako bi ovaj kraj postao prepoznatljiv po kontinentalnom turizmu – rekao je Tomislav Petric.

Kroz 36 mjeseci, koliko će trajati provedba projekta, obnovit će se Dvorac Janković u Cabuni, kreirati sadržaji koji će potaknuti razvoj i promociju tradicije, kulture, zdravog načina života i stvaranje destinacije poželjne za život i razvoj kontinentalnog turizma. Početak radova, prema procjenama, očekuje se u kolovozu ove godine.

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović istaknuo je kako je ovaj projekt dokaz kako Virovitičko-podravska županija brine o kulturnoj i prirodnoj baštini.

– Sigurno je da će dvorci koje smo obnovili, i ovaj koji će biti obnovljen, biti jedna nova turistička priča naše Virovitičko-podravske županije i da ćemo upravo po toj kulturnoj baštini, po tim dvorcima biti prepoznati na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Svu tu priču moramo objediniti kako bismo imali ponudu za sve turiste. Imamo razrađenu Plemićku rutu koja kreće iz Kurije Janković i završava u Noskovcima gdje je bio ljetnikovac grofa Draškovića, u našem Centru za posjetitelje Dravska priča. Upravo na toj bogatoj kulturnoj baštini i na temelju dva UNESCO-va zaštićena područja, našem Parku prirode Papuk i Prekograničnom rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, temeljit ćemo razvoj turizma u našoj županiji – rekao je župan Igor Andrović.

Kurija u Cabuni
Kurija u Cabuni, Fotografija: Antonio Jurkin

Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Josip Đakić.

– Bilo je vrijeme da se obnovi kulturna baština koja je ostala zapuštena kroz niz proteklih godina. Uz niz problema koji su pratili ovaj projekt, danas sam izuzetno zadovoljan što se pronašla mogućnost da se i ovaj dvorac obnovi i bude u funkciji razvoja i napretka naše županije. Vjerujem i da općina Suhopolje je još sretnija što će imati obnovljena dva prekrasna dvorca koji će doprinijeti razvoju turizma. Jednako tako se nadam da ćemo 24,5 milijarde eura iz budućih fondova oporavka za Republiku Hrvatsku dobro iskoristiti jer imamo pravi put i prave ljude na pravom mjestu koji znaju stvarati prave projekte – rekao je Josip Đakić.

Završnoj konferenciji, između ostalih, nazočili su i saborska zastupnica Vesna Bedeković, kao i zamjenik župana Marijo Klement. Više o ovom projektu možete vidjeti OVDJE. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)