Virovitica je do utorka 23. siječnja bila jedino sjedište neke županije koja nije imala „podružnicu“ Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pa su tako, oni koji su morali na vještačenje radi utvrđivanje tjelesnog, intelektualnog, osjetilnog i mentalnog oštećenja, invaliditeta, funkcionalne sposobnosti, razine potpore te radne sposobnosti osobe, a žive na području Virovitičko-podravske županije, morali to obavljati u Osijeku.

No, zahvaljujući angažmanu virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i predstojnika Područnog ureda Virovitica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivana Šempera, kao i ravnateljice Centra za socijalnu skrb grada Virovitice Marije Bajan Prokl, primjerice, stanovnici Pitomače, neće morati put 150 kilometara udaljenog Osijeka, već će iste usluge dobiti u Virovitici.

Tim povodom, u prostorima Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, održano je potpisivanje ugovora s liječnicima koji će obavljati vještačenje za Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Područni ured u Osijeku – izdvojeno mjesto rada u Virovitici.

A kako je sve počelo, objasnio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– U Viroviticu nam je dolazio ministar Marko Pavić. Na inicijativu predstojnika Ivana Šempera i ravnateljice Marije Bajan Prokl, upitali smo ministra o mogućnosti da Zavod za vještačenje bude u Virovitici. Bili smo jedino sjedište neke županije koja nema Zavod za vještačenje, pa su naši stanovnici morali put Osijeka, nerijetko i rano ujutro kako bi stigli na zakazani pregled, putujući i po nekoliko stotina kilometara u oba pravca. Uskoro smo održali sastanak s ravnateljicom Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damirom Benc, te smo potom pokrenuli postupak. Našli smo prostor, osigurali infrastrukturu i liječnike. Prostorije budućeg zavoda za vještačenje će biti u Zavodu za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije. Svi oni koji su nekada morali putovati u Osijek, uskoro će to moći odrađivati u Virovitici – kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je uz zamjenika župana Darka Žužaka, nazočio potpisivanju ugovora liječnika sa Zavodom za vještačenje.

Vještačenje se provodi u svrhu ostvarivanja prava u području socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, prava po osnovi rodiljnih i roditeljskih potpora, zaštite ratnih i civilnih žrtava rata te u svrhu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta pri ostvarivanju prava u sustavu obrazovanja, kao i u svrhu ostvarivanja prava u drugim područjima u kojima se prava ostvaruju na temelju nalaza i mišljenja tijela vještačenja kada je to propisano ovim Zakonom ili posebnim propisom.

– Zavod za vještačenje bi trebao početi s radom početkom veljače. Vjerujem da smo pomogli našim građanima. Što se tiče mirovinskog, govorimo o oko 500 predmeta godišnje. Svi oni više neće morati ići u Osijek, već će sve preglede obaviti u Virovitici – istaknuo je predstojnik Područnog ureda Virovitica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Šemper.

Vještačenje se provodi na zahtjev nadležnog tijela koje odlučuje o pravima u ranije navedenim područjima, a za ostvarivanje kojih je potreban nalaz i mišljenje tijela vještačenja, a obavlja ga Vijeća vještaka/Vijeća viših vještaka: doktori medicine, socijalni radnici, psiholozi, stručnjaci edukacijsko rehabilitacijskog profila i pedagozi.

– Zahvaljujem se svim liječnicama što će raditi za naš zahtjev. Ljudima iz Virovitice i okolnih naselja je bilo doista teško putovati u Osijek i ovo je hvale vrijedan potez. Zahvaljujem se na podršci županu Igoru Androviću i ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ Miroslavu Venusu na ustupljenim prostorima – podcrtala je Eos Martinac iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)