Zbog narušenog stanja sigurnosti u prometu na području policijske uprave po pitanju sudjelovanja biciklista u prometu tijekom ovoga tjedna, od 18. do 24. srpnja 2016. godine na području Policijske uprave Virovitičko-podravske se provode preventivne aktivnosti podjele reflektirajućih prsluka biciklistima.

Foto: Matija Rođak
Foto: Matija Rođak

Od početka ove godine je u prometnim nesrećama 12 vozača bicikla teško ozlijeđeno i 19 je lako ozlijeđeno, što predstavlja veliko povećanje broja teško i lako ozlijeđenih biciklista, iako ove godine, za razliku od prošle kada su u prometnim nesrećama 3 vozača bicikla smrtno stradala, nije bilo prometnih nesreća s poginulim biciklistima. Samo u prvoj polovici ovog mjeseca su 3 biciklista teško ozlijeđena i 2 lako, a na području Policijske uprave virovitičko – podravske su biciklisti najugroženija kategorija sudionika u prometu, pa su i postupanja policije u prometu usmjerena na nadzor i zaštitu biciklista.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama je propisano da je vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Podjela reflektirajućih prsluka se posebno provodi na ugroženim dionicama, odnosno mjestima na kojima je evidentirano događanje prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti i na mjestima na kojima je zbog neosvjetljenosti sigurnost biciklista u prometu posebno ugrožena biciklistima koji nemaju reflektirajuće prsluke kako bi se i na taj način pokušalo utjecati na povećanje sigurnosti prilikom sudjelovanja u prometu vozača bicikla i smanjenje njihovog stradavanja.