spot_img

Poduzetnici i knjigovotkinja godinama varali državu na PDV-u, zgrnuli desetke milijuna kuna, dio oprali kupnjom farme

Objavljeno:

USKOK je u nedjelju ujutro priopćio za što sve tereti šestero uhićenih koji su u subotu uhićeni na području Zagreba i Virovitice. U priopćenju se navodi da ih se sumnjiči za kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine te pranja novca. Osim šestero uhićenih, terete se i dva trgovačka društva, a Uskok spominje niz porezno-financijskih makinacija kojima je za državni proračun nastala šteta procijenjena na više od 52 milijuna kuna, piše Jutarnji.hr.

U nastavku u cijelosti donosimo Uskokovo priopćenje.

– Na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1989., 1967., 1965., 1978., 1962., 1961.) i dva trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca.

Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 28. svibnja 2022. u Virovitici i drugim mjestima u Hrvatskoj, I. okrivljeni kao direktor i stvarni voditelj poslovanja 7. okrivljenog trgovačkog društva te osnivač i direktor 8. okrivljenog trgovačkog društva i II. okrivljeni kao član VII. okrivljenog društva te stvarni voditelj poslovanja VIII. okrivljenog društva i vlasnik jednog OPG-a, povezali u zajedničko djelovanje III. okrivljenu vlasnicu knjigovodstvenog obrta koji je obavljao knjigovodstvene poslove za 7. okrivljeno društvo. Odredili su cilj zajedničkog djelovanja, a to je bilo stjecanje nepripadne imovinske koristi za sebe i druge uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV) na strani VII. okrivljenog društva. U svrhu realizacije cilja, u poslovne knjige VII. okrivljenog društva za 2018., 2019. i 2020. godinu unosili su nevjerodostojne i neistinite ulazne račune s iskazanim iznosima PDV-a, na temelju kojih su tom društvu neosnovano umanjili obvezu plaćanja PDV-a.

Tako je III. okr., sukladno zajedničkom planu i prema uputama I. i II. okr., u poslovnim knjigama VII. okr. društva za 2018. godinu evidentirala neistinite ulazne račune OPG-a od II. okr. i to u vrijednosti od 145.344.377,16 kuna, od čega se 29.068.875,40 kuna odnosi na PDV, a koje OPG u stvarnosti uopće nije izdao. Na temelju toga su na strani VII. okr. društva neosnovano iskazali pravo na odbitak pretporeza od najmanje 29.068.875,40 kuna za 2018. godinu. Nadalje, III. okr. je u poslovnim knjigama VII. okr. društva za 2019. godinu evidentirala nevjerodostojne navodne ulazne račune dvaju društava u iznosu od 109.735.801,51 kuna, a koje ovi poslovni subjekti nisu izdali VII. okr. društvu, uslijed čega su na strani VII. okr. društva neosnovano iskazali pravo na odbitak pretporeza od najmanje 14.470.244,11 kuna za 2019. godinu. Također je III. okr. u poslovnim knjigama VII. okr. društva za 2020. godinu evidentirala nevjerodostojne navodne ulazne račune jednog društva u iznosu od 62.841.641,56 kuna, a koje taj poslovni subjekt nije izdao kupcu VII. okr. društvu, pa su na strani VII. okr. društva neosnovano iskazali pravo na odbitak pretporeza od najmanje 8.608.531,74 kuna za 2020. godinu.

Kada je tijekom 2021. započeo porezni nadzor nad VII. okr. društvom, I. i II. okr. su posredstvom III. okr. u zajedničko djelovanje s istim ciljem povezali i IV. okr., a njegovim posredstvom i V. i VI. okr., kako bi u postupku poreznog nadzora nadležnim poreznim tijelima, radi prikrivanja prethodno opisanih nezakonitosti, predočili lažnu dokumentaciju i neistinito iskazali pravo na umanjenje porezne obveze na strani VII. okr. društva u uvećanom iznosu. Sukladno zajedničkom planu, I.,II. i IV. okr. su kao formalno odgovornu osobu i člana VII. okr. društva od 28. listopada 2021. angažirali VI. okr., iako su u stvarnosti posredstvom IV. okr. nastavili stvarno upravljati poslovanjem tog društva. Pritom su IV. i V. okr. izradili neistinitu knjigovodstvenu dokumentaciju s njima povezanim društvima, odnosno navodne ulazne račune tih društava kao tobožnjih dobavljača VII. okr. društva u 2018. godini. Tu je dokumentaciju III. okr. u postupku poreznog nadzora predala nadležnim poreznim tijelima, prikazavši tako pravo VII. okr. društva na umanjenje porezne obveze po osnovi PDV-a u 2018. godini za najmanje 29.068.875,40 kuna, piše Jutarnji.hr.

Tako su, sveukupno, neistinito umanjili obvezu plaćanja PDV-a na strani VII. okr. društva za 2018., 2019. i 2020. godinu za najmanje 52.147.651,25 kuna na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske. Od tog iznosa I. okr. je u gotovini osobno i posredstvom drugih osoba podigao najmanje 34.171.757,34 kuna, kojim novcem je dalje raspolagao u svoju korist te u korist drugih okrivljenika. Na opisani način su se okrivljenici i okrivljena društva nepripadno okoristila za najmanje 52.147.651,25 kuna.

Nadalje se osnovano sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 1. lipnja 2018. do 20. srpnja 2018., znajući da je VII. okr. društvo pribavilo nepripadnu materijalnu dobit neosnovanim umanjenjem obveze PDV-a, raspolagali tako kriminalno stečenim sredstvima i to ulaganjem u daljnje legalne poslove. Tako su u ime VII. okr. društva na ime pozajmica isplatili iznos od sveukupno 8.700.000,00 kuna, u najvećem dijelu u korist VIII. okr. društva kojeg su također bili odgovorne osobe i stvarni voditelji, u cilju kupnje farme. Izravno s računa VII. okr. društva uplatili su 2.200.000,00 kuna VIII. okr. društvu. Potom su jednom društvu uplatili pozajmicu od 6.500.000,00 kuna, od čega je to društvo VIII. okr. društvu doznačilo 6.350.000,00 kuna kao pozajmicu.

Po zaprimanju navedenih pozajmica od 8.550.000,00 kuna, I. i II. okr. su ih iskoristili za kupnju farme za VIII. okr. društvo, iako su znali za njihovo kriminalno porijeklo. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika, navodi se u priopćenju Uskoka, piše Jutarnji.hr.

Oglasilo se i Ravnateljstvo policije

Gotovo istovremeno s Uskokom, priopćenjem se o ovome slučaju oglasilo i Ravnateljstvo policije, koje u nastavku također u cijelosti prenosimo.

– Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe Osijek su, u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad šest fizičkih osoba (33, 55, 57, 44, 60, 61) te dva trgovačka društva s područja Virovitice i Zagreba, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pranje novca.

Utvrđena je sumnja da su 33- i 55- godišnjak povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene te od početka 2018. do kraja svibnja 2022. godine na zagrebačkom i virovitičkom području organizirali i vodili zločinačko udruženje.

Naime, sumnja se da su osumnjičenici (33 i 55), kao osobe koje su bile odgovorne osobe i stvarni voditelji dva trgovačka društva na zagrebačkom i virovitičkom području, povezali u zajedničko djelovanje 57-godišnjakinju kao vlasnicu knjigovodstvenog obrta koja obavlja knjigovodstvene poslove za jedno od ta dva trgovačka društva, kako bi stekli nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi PDV-a, piše Jutarnji.hr.

U poslovne knjige navedenog trgovačkog društva su tako za 2018., 2019. i 2020. godinu unosili nevjerodostojne i neistinite ulazne račune drugih poslovnih subjekata s iskazanim iznosima PDV-a, a koje ti poslovni subjekti uopće nisu izdali. Na taj način su neosnovano umanjili obvezu plaćanja PDV-a za trgovačko društvo pod njihovom kontrolom.

Tijekom 2021. godine započeo je porezni nadzor nad navedenim trgovačkim društvom. Da bi prikrili opisane nezakonite aktivnosti, navedena trojka je tada povezala u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike i, u postupku poreznog nadzora, nadležnim poreznim tijelima predočila lažnu dokumentaciju te neistinito iskazala pravo trgovačkog društva na umanjenje PDV-a u uvećanom iznosu. S tim ciljem su ishodili statusne izmjene na strani društva, izradili neistinitu knjigovodstvenu dokumentaciju – ulazne račune na ime drugih trgovačkih društava kao tobožnjih dobavljača navedenog društva u 2018. godini – i tu dokumentaciju predali nadležnim poreznim tijelima.

Na opisani način su za trgovačko društvo neistinito umanjili obvezu plaćanja PDV-a za 2018., 2019. i 2020. za najmanje 52.147.651,25 kuna na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske. Osumnjičene osobe su se time nepripadno okoristile za najmanje 34.171.757,34 kuna, piše Jutarnji.hr.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja i da su 33- i 55-godišnjak počinili kazneno djelo pranja novca. Naime, novac koje je trgovačko društvo nepripadno steklo na gore opisani način su uložili u daljnje legalne poslove u vidu pozajmice od 8.550.000,00 kuna. Novac su u ime navedenog trgovačkog društva isplatili drugom trgovačkom društvu u kojem su također bili odgovorne osobe i stvarni voditelji, a radi kupnje farme.

U pretragama poslovnih prostora i domova osumnjičenih pronađena je veća količina novca te poslovna dokumentacija.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, navodi se u priopćenju Ravnateljstva policije. (Jutarnji.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni