Na ime podnesenih Zahtijeva za COVID-19 zajam za obrtna sredstva, ovih dana poduzetnicima iz Virovitičko-podravske županije isplaćeno je 10.200.000,00 kuna. Riječ je o zajmu po minimalnoj kamatnoj stopi od samo 0,25 posto, gdje su poduzetnici mogli zatražiti i vrijeme počeka od godinu dana i maksimalni rok otplate od pet godina koji uključuje i poček. Rok za potrošnju sredstava iznosi maksimalno šest mjeseci, a sredstva s posebno otvorenog računa za tu namjenu mogu se potrošiti za podmirenje obveza prema dobavljačima za sirovinu, dobavljačima za energente, za plaćanje PDV-a kao i za isplatu plaća zaposlenicima odnosno za troškove poslovanja.

Od ukupno odobreno 20 zajmova isplaćeno je 6 zajmova za drvnu industriju, 4 za prehrambenu, 2 za ugostiteljstvo, 2 za trgovinu, 3 za građevinski sektor i 3 zahtijeva za ostale djelatnosti ( pekarstvo, organizatora otkupa i prijevoz). Za odobrene zajmove poduzetnici imaju mogućnost i podnijeti Zahtjev Virovitičko-podravskoj županiji za subvencioniranje kamate stope. U pripremi dokumentacije za traženje Zajma poduzetnicima su bili na raspolaganju djelatnici Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije d.o.o., djelatnici VIDRA-e te računovodstveni servisi poduzetnika.

HAMAG-BICRO najavio je da će od nagodinu moći opet ponijeti Zahtjev za Zajam za obrtna sredstva a bit će odobren onim poduzetnicima kojima nije odobren Zahtjev u prvom krugu. (inkubatorivpz.hr, Fotografija: Ilustracija)