Dragutin Šantoši, novinar Večernjeg lista i 24sata te predsjednik ogranka Hrvatskog novinarskog društva Virovitičko-podravske županije, danas je smrtno stradao na novinarskom zadatku u blizini Voćina.

Sudbina je i ovaj put bila cinična – poginuo je na zadatku, a pokraj njegova beživotnog tijela ležao je fotoaparat kojim je tijekom mnogogodišnjeg staža snimio brojne nezaboravne snimke.

Najveći dio profesionalnog vijeka bio je vezan uz Večernji list kao šef dopisništva u Virovitici. Za sve koji su ga poznavali bio je pojam “novinarčine” staroga kova – bio je predan poslu, uvijek na terenu, uvijek u potrazi za novom temom, a usto spreman pomoći mlađim kolegama. Jedan od najproduktivnijih novinara koje je Večernji list ikada imao.

Drago je doista bio posvećen poslu kao rijetko koji novinar. Gotovo je nevjerojatna količina energije koju je isijavao u poslu. Tijekom dana znao je “pokriti” sve protokolarne događaje u svome kraju, “usput” napraviti autentičnu životnu priču o problemima koji tište nekog proizvođače meda ili duhana, a potom, podvečer, s rendžerima s Papuka – planine koju je obožavao – otići u noćnu patrolu i s nje donijeti fantastične fotografije zaleđenog slapa Skakavca ili tek procvalih visibaba, ako već ne napetu reportažu o lovu na krivolovce divljači.

U opisu Dragina profesionalnog habitusa i posvećenosti novinarstvu kao profesiji mora se spomenuti činjenica da je na mnogim događajima iz crne kronike bio brži od policije, a toga nema bez dugogodišnjeg stvaranja mreže neformalnih novinarskih izvora. I bez poštene igre prema svakome od njih. Drago je dobro znao da novinar ne smije prevariti sugovornika, da ne smije obećati jedno, a učiniti drugo. Bez toga ne bi nastale njegove priče koje će se pamtiti. Kao i svaki novinar iz, uvjetno rečeno, male sredine, Šantoši se morao nositi s pritiscima lokalnih moćnika u svakoj prilici kad bi načeo “škakljivu” temu. Oni koji ga poznaju znaju da je uvijek na prvo mjesto stavljao opću korist i javno dobro, ne svijajući kičmu pod pritiscima, koliko god to počesto bilo slabo honorirano u materijalnom smislu. Koliko je zbog toga sam patio, kao i sada neutješna obitelj – supruga i dvoje djece – zna samo on.

Rođen je 7. travnja 1956. u Šenkovcu kod Slatine, a u Večernjem je listu bio od 1. siječnja 1987. godine. O njegovu ugledu među kolegama dovoljno govori to što je bio predsjednik ogranka Hrvatskog novinarskog društva Virovitičko-podravske županije.

Priopćenje MUP-a: Nesretnim slučajem završio pod autom i poginuo

Jučer, 17. rujna u 14.10 sati, dojavljeno je da se između Sekulinaca i Dobrića u putnom kanalu, nalazi vozilo ispod kojeg leži mrtav čovjek. Dolaskom na mjesto dojave, policijski službenici su utvrdili da se radi o unesrećenom 56 – godišnjem D.Š. iz Slatine, koji leži mrtav ispod svojeg automibila slatinskih registarskih oznaka.

Na mjesto nesreće, izišla je očevidna ekipa, rukovoditelji iz policijske uprave, kao i Zamjenica ODO iz Virovitice, koja je vodila kriminalističko istraživanje. Završenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je u vremenu od 11.30 do 12.30 sati, između naselja Sekulinci i Dobrići, D.Š., zaustavio auto uz desni rub kolnika, na blagoj nizbrdici, isključio motor, izvadio ključeve, te izišao iz auta kojeg nije ostavio u brzini, a niti je povukao ručnu kočnicu.

Dok se nalazio van automobila s fotoaparatom u ruci, automobil je krenuo unazad što je D.Š. primjetio i pokušao ga zaustaviti, međutim spotaknuo se i pao, te je vozilo prešlo preko njega i pritisnulo mu tijelo i ostalo na njemu. Od zadobivenih ozlijeda D.Š. je na mjestu preminuo. Danas u 9.30 sati, biti će provedena obdukcija nad tijelom, a isto tako i izvanredni tehnički pregled auta.