spot_img

Pogledajte idejno rješenje za Centar za pametnu poljoprivredu u Virovitici: Primjena precizne poljoprivrede svjetski je trend u jačanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

Objavljeno:

U Virovitičko-podravskoj županiji su uvijek voljeli biti – korak ispred. Prvi su u Hrvatskoj krenuli s masovnom energetskom obnovom škola i zdravstvenih ustanova. Među prvima su europskim sredstvima krenuli s obnovom kulturne baštine privodeći je turističkoj svrsi, pa tako u krugu od 20-ak kilometara stoje tri obnovljena dvorca (Kapela Dvor, Virovitica, Suhopolje), a uskoro će i četvrti, u Cabuni. Na „startnoj crti“ su među prvima u Hrvatskoj koji su stvarno „zagrizli“ u projekt navodnjavanja. Nadaju se kako će kroz 7-8 godina imati oko 10.000 hektara natapanih površina, a danas ih imaju oko 3.000. Posebno su ulagali u znanstvene projekte – Izgrađen je i Tehnološko-inovacijski centar, Panonski drvni centar kompetencija, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, a hrabrim koracima grabe prema Centru za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost, čiji će cilj biti povećati konkurentnost poljoprivrednika s područja Virovitičko-podravske županije i cijele Slavonije smanjivanjem troškova njihove proizvodnje.

Idejno rješenje, modernog zdanja, koje će se nalaziti u neposrednoj blizini Veleučilišta u Virovitici i Tehnološko inovacijskog centra, predstavljat će žarište znanstveno istraživačkih aktivnosti, stvoreno je u „radionici“ tvrtke Fractal.

  • Ovo je projekt koji se nalazi u Razvojnom sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija, a Virovitičko-podravska županija, kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija, te razvoj pametnih vještina, približava poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji uz poticanje uvođenja inovacija u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvaranje novog koncept – pametne poljoprivreda. Svjesni smo koliko će u budućnosti biti važna proizvodnja hrane, ali i koliko je ona važna uz moderne tehnologije koje su nam dostupne i koje, osim što nam olakšavaju svakodnevni život, isto to mogu olakšavati i našim poljoprivrednicama kako bi bili konkurentniji na tržištu. S obzirom na to da je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija kako u svijetu tako i kod nas, prilika koja se pruža kroz ICT sektor ne smije se propustiti. U Europi i Svijetu, primjena precizne poljoprivrede, te integracija ključne napredne tehnologije, postaje ključni trend u jačanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

A kako će sve to funkcionirati? Na polja će se instalirati senzori koji će prikupljati podatke iz cijele Slavonije te ih bežično slati u Centar. Ti podaci će se skupljati i analizirati primjenom naprednih algoritama, te uz pomoć „precizne poljoprivrede“ koja se približava svakoj biljci, pronaći optimalne uvjete za svaku pojedinu, kako bi se ona maksimalno razvijala. Tada će se uz korištenje korisničkih uređaja, poljoprivrednicama davati preporuke za daljnji rad s usjevima i nasadima, a sve s ciljem većih prinosa. Kroz projekt se planira primjena dronova, digitalnih karata, robotike i sve ostale dostupne napredne tehnologije koja ima za cilj poboljšati i kvalitetu i kvantitetu poljoprivredne proizvodnje na području Slavonije.

  • Krajnje rješenje mora biti jednostavno, efikasno i povoljno, kako bi poljoprivrednici bili zainteresirani koristiti ga – podcrtava župan Andrović.

O projektu je govorio i pročelnik ga gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok.

  • Mi već godinama kontinuirano razmišljamo kako pomoći našim poljoprivrednicima kako bi smanjili svoje troškove proizvodnje. U Centru će se prikupljati podaci iz cijele Slavonije, te nakon analize, davati poljoprivrednicima potrebnih preporuka. S obzirom na to da će se nalaziti nasuprot Veleučilišta u Virovitici i nedaleko Tehnološko-inovacijskog centra, vjerujemo kako će centar biti i okupljalište akademske zajednice, kako će studenti i stručnjaci s Veleučilišta u Virovitici surađujući, graditi svoje kompetencije, te time bili konkurentni na tržištu rada uz nove moderne tehnologije. (www.vpz.hr, Fotografije: Fractal)
Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni