Održana Noć muzeja

Gradski muzej Virovitica je i ove godine bio uključen u nacionalnu akciju Noć muzeja. Program je bio osmišljen oko gostujuće etnološke izložbe „Dim-priča o duhanu“ Etnografskog muzeja Zagreb. Muzej je aktivnosti započeo u 18.30 sati kada je predstavljen štand Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok Virovitičko-podravske županije. Tom prilikom je ravnateljica muzeja Mihaela Kulej naglasila suradnju sa stručnom zajednicom u nastojanju prevencije konzumiranja duhana, dok je ravnatelj Zavoda dr. Miroslav Venus predstavio aktivnosti Zavoda. Posjetitelji su pomoću spirometra mogli doznati „Kakva su mi pluća“ mjerenjem ugljičnog monokisida u izdahu te koliki im je kapacitet pluća.

Aktivnosti su nastavljene u 19 sati predstavljanjem privatne kolekcije lula Siniše Brlasa. Uz ravnateljicu Mihaelu Kulej prigodne riječi je rekla i etnologinja Jasmina Jurković Petras naglasivši da je u muzeju predstavljen manji dio ove zanimljive kolekcije. Uz razgovor s kolekcionarom posjetitelji su mogli doznati zanimljivosti prikupljanja i formiranja zbirke lula.

U 20 sati otvorena je izložba „Dim-priča o duhanu“ autorice Marije Živković, etnologinje i kustosice Etnografskog muzeja Zagreb. Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivica Kirin, a uz ravnateljicu Mihaelu Kulej i etnologinju Jasminu Jurković Petras izložbu je predstavila autorica Marija Živković naglasivši dobru suradnju pri postavljanu izložbe u Zagrebu te gostovanju u Virovitici.

Program je nastavljen u 21 sat stručnim vodstvom po izložbi. Kustosica Marija Živković detaljno je provela grupu posjetitelja kroz dvije izložbene dvorane i istaknula niz pojedinosti o biljci, načinu konzumiranja, preradi, krijumčarenju, ali i marketinškom oblikovanju cigareta i utjecaju na duhansku industriju. Na kraju posjetitelji su vidjeli i vrlo zanimljivu i bogatu zbirku lula Etnografskog muzeja Zagreb.

Nakon stručnog vodstva u 22 sata uslijedilo je predavanje „Cigarete na filmu“ predavača Deana Šoše. Filmofil i urednik trećeg programa HRT-a kroz slikovne isječke i ikone filma u 20. stoljeću proveo nas je kroz povijest filma. Ukazao je na koje načine su redatelji davali važnost cigareti i dimu te na koje načine su cigarete utjecale na oblikovanje glumačkih ikona.

Glazbeni dio Noći muzeja uslijedio je nešto prije 23 sata kada je zapjevala Natali Dizdar uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića.

Muzej je bio otvoren od 18 do 01 te je u tom razdoblju bilo 684 posjetitelja.