Pokrenut projekt za bolje prekogranično upravljanje “Europske Amazone”

Objavljeno:

spot_img

Ovaj tjedan je u Noskovcima pored rijeke Drave službeno pokrenut 2,5-godišnji EU Interreg projekt „coop MDD“. Cilj projekta je uskladiti prakse upravljanja između 12 zaštićenih područja u pet zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Srbija i Hrvatska) kako bi se osigurala ekološka cjelovitost budućeg jedinstvenog UNESCO prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD) – izuzetnog Europskog riječnog krajolika također poznatog kao “Europska Amazona”.

Protežući se kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju, riječni krajolik donjih tokova Drave, Mure i Dunava tvori 700 kilometara dug „zeleni pojas“ koji povezuje gotovo milijun hektara dragocjenog prirodnog i kulturnog krajolika u jedan od europski najvažnijih riječnih koridora. Gotovo 25 godina nevladine organizacije i tijela javnih vlasti rade na zaštiti ovog jedinstvenog krajolika, a sada se poduzimaju završni koraci te je u svim zemljama u tijeku proces službene nominacije za UNESCO.

Zdravi i dinamični riječni ekosustavi pružaju brojne dobrobiti za lokalno stanovništvo i mogućnosti za održiv načina života. Iz resursa kao što su čista voda, ribe i drvo do prirodnog okoliša koji pruža osnovu za turizam i rekreaciju. Osim toga, prirodna poplavna područja uz rijeke štite stanovništvo i sela apsorbirajući visoke vode tijekom poplava. Kako bi se održivo upravljalo TBR MDD za dobrobit lokalnog stanovništva i vrsta koje ovise o njemu, kao što su veoma ugroženi orao štekavac ili crna roda, zaštićena područja trebaju uskladiti prakse upravljanja kojima će osigurati ekološku cjelovitost i transnacionalnu povezanost ekosustava.

„U zaštićenim i Natura 2000 područjima duž TBR MDD-a postoje različite prakse upravljanja, dok upravljači tim zaštićenim područjima nemaju puno mogućnosti za redoviti međusobni kontakt i razmjenu iskustva. Kao rješenje za prevladavanja tih prepreka `coop MDD` okuplja predstavnike zaštićenih područja kako bi se uspostavila dugotrajna prekogranična suradnja i zajednički pristup obnovi i upravljanju riječnim krajolikom u TBR MDD-u. To je važan korak prema cjelovitoj prekograničnoj zaštiti i očuvanju prirodne dinamike rijeka te usluga ekosustava“, rekla je Magdalena Wagner, voditeljica projekta iz WWF Austrija.

Važan dio uspjeha TBR MDD-a bit će prepoznavanje i aktiviranje lokalnog stanovništva koje živi duž TBR MDD u upravljanju „njihovog“ rezervata biosfere i osiguravanju njihove potpore za održivi razvoj regije. U tu svrhu će se duž TBR MDD uspostaviti mreža od 8 Riječnih škola, koje će ponuditi podršku edukaciji školske djece i lokalnog stanovništva kroz inovativne sadržaje i iskustva te također potaknuti razumijevanje važnosti zaštite prirodnih vrijednosti „Europske Amazone“.

„Mura, Drava i Dunav su prekogranične rijeke i njihova voda i sediment prolaze kroz više različitih zemalja i često teku duž granica. Kako priroda ne poznaje granice, niti vrste koje nastanjuju ova poplavna područja ne mare za nacionalnosti, moramo uspostaviti učinkovitu prekograničnu suradnju s ciljem zaštite iznimne prirode ovog kraja i dobrobiti koji ona pruža za lokalno stanovništvo“, dodala je Tatjana Arnold Sabo iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, domaćina kick-off sastanka.

Partneri su svoj prvi sastanak iskoristili i za prvi koordinacijski sastanak ravnatelja zaštićenih područja unutar TBR MDD kako bi definirali najveće prepreke za osiguravanje dinamičnog prekograničnog riječnog koridora te počeli raditi na zajedničkim rješenjima i pristupima na području prostornog planiranja, upravljanja vodama, posjetitelja, poljoprivrede, šumarstva, lova i ribolova.

Hrvatski partneri u projektu su Javne ustanove za upravljanje zaštićenih dijelova prirode iz Virovitičko-podravske županije, Koprivničko-križevačke županije i Osječko-baranjske županije te WWF Adria. Za više informacija o projektu sufinanciranim sredstvima Europske unije (ERDF, IPA) posjetite web stranicu projekta.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...