Presretač, MUP
Presretač, ilustracija

24-satni nadzor brzine kretanja vozila provodi se na području Republike Hrvatske zbog pozitivnog interesa javnosti, ali i zbog narušenog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, naime ove godine već smo imali ovakvu aktivnost.

Presretač, MUP
Presretač, ilustracija

Za provedbu pojačanog policijskog nadzora policija će koristiti sve raspoložive uređaje za mjerenje brzine, a nadzor se provodi dana 27. lipnja od 06 sati do 28. lipnja do 06 sati.

Bitno je naglasiti kako je ova aktivnost najavljena u svim medijima, koji su kao i građani, pozvani da poprate rad policijskih službenika u ovakvim aktivnostima i da kroz svoje prijedloge za lokacije nadzora brzine kretanja motornih vozila, što ih je policija dobila od građana, osobno sudjeluju u nadzoru cestovnog prometa, odnosu nadzoru brzine kretanja vozila na željenim lokacijama i da se sami uvjere u način rada policije i to kako i na koji način se utvrđuje nepropisna brzina, te kako se postupa prema svakom vozaču koji je zatečen u prekršaju.

Ova akcije prije svega ima preventivni karakter, s tim da policija svoje postupanje usmjerava, prvenstveno prema onima koji svojim ponašanjem ugrožavaju sebe, ali i druge sudionike u prometu, jer iz dosadašnjih iskustava brzina je uzročnik oko 30-ak% prometnih nesreća.

Ova policijska uprava za današnji dan ima planirano kroz tri smjene rada, 13 policijskih nadzora u koja su uključeni 6 ophodnji i 2 motociklista sa ručnim uređajima za mjerenje brzine tipa „Laser“, zatim „presretač“, te 4 uređaja tipa „Gatso“ i slično koji snimaju prekršaje nepropisne brzine foto zapisom, a počiniteljima prekršaja-vlasnicima vozila se upućuju pisane obavijesti.

Kroz ovaj i slične nadzore prometnica policija želi podignuti sigurnost cestovnog prometa na željenu razinu, dakle najprije upozorenjima, a potom i one koji i nadalje budu kršili prometne propise, prema njima će biti primijenjene teže mjere, a to su sankcije za počinjene prekršaje.

Pozivamo sve sudionike u prometu na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa, a medije i građane da poprate rad policije.