Policija otkrila umirovljenog učitelja s lažnom diplomom. Predavao 18 godina i oštetio državu za 1,3 milijuna kuna

0
942
Slatina Sekvoja
Slatina Sekvoja, foto Virovitica.info

U Slatini je zabilježen još jedan slučaj lažne učiteljske diplome. Neslužbene informacije govore da si je diplomu priskrbio učitelj koji je do umirovljenja radio u tamošnjoj osnovnoj školi, a protiv njega je podnesena kaznena prijava, piše Glas Slavonije.

U Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj ne potvrđuju da je riječ o učitelju, no iznose detalje istrage prevare vezane uz rad s lažnom diplomom. Kažu da su istragu završili u petak, te da je njome obuhvaćen 66-godišnjak iz Slatine koji je radio s lažnom diplomom.

DIPLOMU NABAVIO U NOVOM SADU

“Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 66-godišnjak tijekom lipnja 2001. godine nabavio krivotvorenu diplomu Filozofskog fakulteta Novi Sad o stečenom visokom obrazovanju, na temelju koje je u razdoblju od 11. listopada 2001. do 31. kolovoza 2019. godine ostvario radni odnos na području Slatine”, navode iz Policijske uprave.

Pritom ističu kako je 66-godišnjak stekao “protupravnu imovinsku korist u obliku isplate plaća u iznosu većem od 1.360.000 kuna”, zbog čega je protiv njega podešeno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu Virovitica.

I RANIJE ZABILJEŽENE ‘NOVOSADSKE DIPLOME’

Ranije je u Hrvatskoj već otkrivena lažna diploma Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a s njom je osoba u osnovnoj školi predavala i duže od 20 godina.

Proces provjere vjerodostojnosti isprava Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je 11. siječnja 2019., a za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola. U procesu provjere do početka lipnja ove godine otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava – 27 diploma i 33 svjedodžbe.