IMG_6126

Stanje u zdravstvu, Master plan, ali i odluka po kojoj će Opća bolnica Virovitica pripasti Koprivnici, te otpuštanja u istoj bolnici, teme su o kojima se govorilo na konferenciji za novinare Hrvatske demokratske zajednice u Virovitici. Govorili su predsjednik Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice i saborski zastupnik Josip Đakić, te članovi odbora Sanja Kirin i dr. Stjepan Feketić.

Saborski zastupnik Josip Đakić je istaknuo kako je masterplan još jedan, i to treći promašaj ministra zdravlja Rajka Ostojića.

– Nakon što su bolnice doveli u dužničko ropstvo s limitima koji nisu bili isti za, primjerice, bolnice u Virovitici ili Zagrebu, postavili su sanacijske ravnateljice i vijeća, koji su u Općoj bolnici Virovitica povećali dug za 20 milijuna kuna, a vrijeme pregleda pacijenata se utrostručilo. Apsurdno je i to, što po prijedlogu Master plana, kojeg su izradili Francuzi, a mogli su i Hrvati jer su raspolagali sa svim podacima, Virovitička bolnica trebala je biti nadležna i Koprivničkoj i Bjelovarskoj. No, tada je ruke umiješala politika i odlučila da Koprivnica bude nadležna Virovitici, a ne obrnuto, i čemu govore svi relevantni pokazatelji Master plana. Žalosno je što politički klimavci SDP-a iz ove županije nisu digli glas protiv toga već su pustili da Opća bolnica Virovitica ode u Koprivnicu. Generacije su se borile za ovu bolnicu, radili i stvarali, a sad je sve to otišlo nekamo drugdje. No to nije sve.

Prema riječima Josipa Đakića, uskoro će uslijediti otpuštanja.

– Do 2016. godine, Virovitička bolnica će ostati bez 162 akutna kreveta, odnosno bez 46 posto kapaciteta. Kako doznajemo, planira se otpustiti oko 240 zdravstvenih djelatnika. Uz ovakvu nezaposlenost koju imamo, tih novih 240 nezaposlenih koji imaju svoje obitelji, uzrokovat će kolaps, a političke klimavce iz SDP-a kao da za to nije briga. Protivimo se takvoj odluci, a idući utorak, u Velikoj vijećnici VPŽ, organizirat ćemo javnu raspravu, na koju ćemo pozvati i ministra i sve relevantne zdravstvene čimbenike kako bi progovorili o ovoj budalaštini. Nije važno tko vodi bolnicu, važno je da ona ostane u Virovitici. Virovitičko-podravska županija kao i Opća bolnica Virovitica, godinama su ulagali u zdravstvo, zdravstvene djelatnike, dijelili stipendije, subvencionirali stambene kredite za liječnike, a sada nam se sprema otpuštanje i odlazak zdravstvenog osoblja iz Virovitičke bolnice. To nećemo dopustiti – zaključio je Josip Đakić

Josip Feketić, govorio je o značaju Opće bolnice Virovitica, za cijelu regiju.

– Kod nas ne dolaze samo pacijenti iz Virovitičko-podravske županije, već i iz Daruvara, Grubišnog Polja, Kloštra Podravskog. Kada je ministar Ostojić bio u posjetu Virovitici, tada je znakovito rekao da imamo bolnicu, posebno njen novi dio, za 21. stoljeće. U toj novoj zgradi je preseljeno nekoliko odjela, a ostalo je opremiti 6 operacionih sala i centralnu intenzivnu njegu. Ne znamo što će biti s pojedinim odjelima, koji će do 2016. godine imati manje od potrebnih 15 kreveta, hoće li se oni ukidati ili spajati. Tako je upitno što će biti s: infektologijom, neurologijom, psihijatrijom, pedijatrijom, odjelom za uho grlo, nos i oftalmologijom. Kažu kako će se obavljati zahvati u dnevnim bolnicama, zaboravljajući koliko je to nemoguća misija, ali sve češće eksperimentirajući u zdravstvu što je pogubno za pacijente.

Sanja Kirin se također osvrnula na aktualno stanje u zdravstvu.

– Sve ovo vrijeme kada smo upozoravali na nelogične poteze, bilo smo u pravu. Upozoravali smo na smanjenje limita za bolničke krevete, no nitko to nije želio slušat. Svi jednako izdvajamo sredstva za zdravstvo, ali limiti za Zagreb i Viroviticu nisu isti. Zahvaljujući toj nerazumnoj politici, danas se na, primjerice RTG zuba čeka čak 4 mjeseca. Da nije bilo Županije, gradova i općina, ne bi mogli imati niti kvalitetnu hitnu medicinu, po onome kako su u Ministarstvu zdravlja misli da to treba biti, a to je nedovoljno. Mi brinemo o našim građanima, želimo da imaju uslugu kakvu i zaslužuju, nikako kakvu su im neki namijenili.