Joga

Povodom Međunarodnog dana joge koji se obilježava 21. lipnja, u Virovitici će se u nedjelju 18. lipnja s početkom u 18 sati. održati besplatni javni sat vježbe joge. Pod stručnim okom certificirane voditeljice Korane, vježbe se se održavati u dvorištu Palače Pejačević. Sve što je potrebno ponjeti za sudjelovanje je dekica ili prostirka. Vježbanje je besplatno! Obilježavanje dana joge se provodi u suradnji s Udrugom za promicanje zdravog zivljenja “Shanti”.

Međunarodni dan joge (MDJ) slavi se 21. lipnja svake godine diljem svijeta. Hrvatska je jedna od 177 zemalja svijeta koja je podržala indijsku rezoluciju proglašenja MDJ u Ujedinjenim narodima 2014. godine. Indija je zahvalna hrvatskoj vladi na toj podršci.

Prošle godine, indijsko veleposlanstvo organiziralo je MDJ 19. lipnja 2016 na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i u 13 drugih odabranih hrvatskih gradova. Snimke tih događaja bile su prikazane kao dio globalnog prijenosa svjetskih joga manifestacija.

U 2017. indijsko veleposlanstvo organizirat će MDJ na višem nivou tako što će od 18-25 lipnja program biti predstavljen u 23 grada u Hrvatskoj, a to su Zagreb, Split, Pula, Zadar, Osijek, Rijeka, Varaždin, Dubrovnik, Šibenik, Čakovec, Karlovac, Vukovar, Iž, Nograd, Bjelovar, Makarska, Baška, Zaprešić, Korčula, Lepoglava, Hvar, Virovitica i Koprivnica. U Zagrebu će se program održati u nedjelju 18. lipnja 2017. od 9:30 do 12:00 sati na Trgu kralja Tomislava u centru Zagreba. U programu će sudjelovati najviši dužnosnici, zastupnici Sabora, predstavnici diplomatske zajednice i mnogi drugi. Cijelo događanje bit će u skladu s velikom organizacijom MDJ u drugim gradovima Europe i svijeta.

Program je organiziran u suradnji s gradskim upravama, turističkim zajednicama, Jogom u svakodnevnom životu, Hrvatskim savezom za jogu, Umijećem življenja, Iskconom, Medical Yoga centrom, Zen jogom i drugim joga udrugama. Mi se ovim putem najiskrenije zahvaljujemo turističkoj zajednici na sponzorstvu.

Program za MDJ uključuje vježbe po Protokolu joga asana za sve sudionike pod vodstvom iskusnih učitelja joge, nakon čega slijede predavanja-demonstracije različitih joga udruga. Sličan program će se održavati kroz cijeli tjedan, uključujući besplatne satove joge u svim gradovima, predavanja vezana uz specijalne teme o jogi kao i prikazivanje dokumentaraca. Neki od interesantnih popratnih programa bit će Slikanje joge u školama (14. Lipnja 2017.), 1. Hrvatski joga kongres (17. Lipnja 2017.), Program joge u zatvoru Remetinec (19. lipnja 2017.), Joga izazov (21. lipnja 2017.), Joga u policijskoj akademiji (21. Lipnja 2017.), Joga je muzika (23. Lipnja 2017.).

Može se reći da je joga mnogo više od tjelesne aktivnosti. Vježbanje iste i njena filozofija omogućuju nam da dostignemo novu dimenziju samog sebe, pružajući nam potpun pristup zdravlju i dobrobiti. Joga podrazumijeva osjećaj unutarnje samo discipline, pomaže nam obnoviti ravnotežu i uvelike pruža potreban osjećaj jasnoće. Kroz njenu snagu ujedinjenja, mi težimo cjelovitosti i jedinstvu sa svijetom.

MDJ je događaj otvoren za javnost u svim gradovima. Indijsko veleposlanstvo poziva građanstvo da postanu dio ovog izvanrednog putovanja na koje smo se uputili u potrazi za mirom, harmonijom i srećom. S obzirom na turističku sezonu, očekujemo da ćemo privući mnogo turista te prikazati Hrvatsku kao uistinu multikulturalno i multidimenzionalno društvo. Program će biti globalno popraćen.

Preporučujemo odjenuti udobnu odjeću.