Posebno priznanje za promotivni film “Okusi Podravine i Slavonije”

Objavljeno:

Na 18. Međunarodnom festivalu turističkog filma – 18. ITF 2015. koji se od 11. do 14. studenog održao u Solinu, promotivni film “Okusi Podravine i Slavonije” osvojio je vrijedno priznanje. Uz nazočnost brojnih turističkih novinara i djelatnika, scenarista i redatelja, film “Okusi Podravine i Slavonje”, autora Ivana Šempera i Matije Turkalja, osvojio je “Posebno priznanje” festivala. U konkurenciji od 283 turistička filma iz 59 zemalja svijeta izborio je plasman u završnicu, u kojoj je mjesto pronašlo 54 filma iz cijelog svijeta, od kojih 9 iz Hrvatske.

Prema dobivenim priznanjima, “Okusi Podravine i Slavonije”, bio je jedini promotivni film s hrvatskog govornog područja na temu gastronomije, a Grand prix Festivala osvojio je film koji pokazuje ljepote Mexica. Večer su, uz brojne visoke goste, veleposlanike te predstavnike grada i županije domaćina, svojim nastupima uveličali Ana Rucner, Klapa Cambi, Klapa Sinj… Festival je održan pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

U filmu “Okusi Podravine i Slavonije” prikazana je gastronomska ponuda i tradicija Virovitičko-podravske županije. Scenarist i redatelj filma je Ivan Šemper, a kameru i montažu potpisuje Matija Turkalj. Film prikazuje gastro putovanje od zapada prema istoku Virovitičko-podravske županije. U tih nekoliko minuta imate priliku uživati u slatkim i slanim tajnama ove županije i njenih najpoznatijih restorana.

[youtube id=PQOwyuyFKc8]

Naime, osim tradicionalnih recepata, mnogo je onih koji su karakteristični za određena područja. Primjerice, pitomačko područje je, zahvaljujući blizini rijeke Drave, poznato po bogatoj ponudi ribljih specijaliteta, ali i ukusnih podravskih slastica koje uvijek traže „griz više“. Virovitički kraj također garantira odličan gastronomski provod: za ljubitelje divljači tu su bogate šume, a niti ljubitelji ribljih delicija neće ostati ravnodušni. Nakon virovitičkog, dolazimo do slatinskog područja, ujedno i područja prvog hrvatskog pjenušca.

Kruna gastro ponude ovoga kraja je batat, koji se priprema na različite načine te su tako stvoreni brojni specijaliteti. Također, treba svakako izdvojiti i jelena lopatara koji i najvećim sladokuscima podiže kriterije. Naposljetku, dolazimo do područja „Male Švicarske“, odnosno do Orahovice. Ovaj kraj također karakterizira bogata ponuda divljači, povrća, slastica i drugih specijaliteta usavršavanih kroz dugi niz godina koji uvijek daju argument više za duži ostanak.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Marginalci su najgledaniji hrvatski film ove godine

Interes za domaćom hrvatskom komedijom itekako postoji. Jedan od...

Gradski muzej Virovitica sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski...