Potpisan najveći ugovor financiran sredstvima Europske unije na području Virovitičko-podravske županije – Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača vrijedan više od 262 milijuna kuna

0
850

Ako je projekt obnove željeznice od Virovitice do Pitomače, vrijedan 212 milijuna kuna bio najveća investicija u povijesti Virovitičko-podravske županije, samo dan kasnije, stigla je “nova najveća investicija”. Naime, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranje za projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača“ potpisani su u Vijećnici Općine Pitomača (potpisnici su bili: ministar Tomislav Čorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktorica Virkoma Margareta Ptiček i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić nap.a.).

Riječ je o projektu vrijednom više od 262 milijuna kuna. Veći dio, 71 posto prihvatljivih troškova odnosno 149 milijuna kuna osigurano je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Preostalih 60 milijuna kuna osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i Općina Pitomača. No tome nije kraj, jer uskoro će biti potpisan ugovor i za “Aglomeraciju Slatina”, kao i za “drugu fazu Aglomeracije Virovitica”, a tu je i nova skela preko Križnice, te niz novih projekata.

– Ovo je najbolji mogući način kako iskoristiti europska sredstva i povećati kvalitetu života naših građana – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić prilikom potpisivanja ugovora.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako će nakon realizacije ovoga projekta na sustav vodoopskrbe biti priključeno 85 posto stanovništva, a na sustav odvodnje 86 posto stanovništva.

– Nismo zaboravili ni na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji će biti nadograđen na II. stupanj pročišćavanja kapaciteta 9.000 stanovnika. Kada budemo zbrojili tri takva projekta, aglomeracije u Pitomači, Slatini i Virovitici, bit će to oko 700 milijuna kuna vrijedni projekti uz oko 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Realizacijom ovoga projekta na području Općine Pitomača, tj. naselja Pitomača, Otrovanec, Dinjevac, Grabrovnica, Kladare i Stari Gradac omogućit će se priključak za 1.650 kućanstava  na sustav vodoopskrbe i 2.068 priprema za priključke na sustav odvodnje.

– Ovo je najveća investicija u povijesti Općine Pitomača – rekao je načelnik Željko Grgačić i dodao:

– S pripremama za ovaj projekt krenuli smo još 2010. godine te smo upravo zato izuzetno sretni što smo došli do potpisivanja Ugovora koji će povećati učinkovitost i pouzdanost sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Uključujući ovaj projekt do sada su potpisani Ugovori za 54 vodnokomunalna projekta.

– Radovi u sklopu ovih projekata vrijedni su više od 22 milijarde kuna. To je bez sumnje sjajan signal za građevinski sektor u Republici Hrvatskoj – zaključio je ministar Ćorić.

Zahvalu na ovom projektu, kako Vladi RH, tako i resornom ministarstvu, istaknuli su i saborski zastupnici Tomislav Tolušić i Josip Đakić, kao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Saborski zastupnik Josip Đakić istaknuo je važnost ovog projekta za općinu Pitomača.

– Potreba za ovim projektom je velika i dugo tišti općinu Pitomača i njezine stanovnike. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, ministru, svima onima koji su sudjelovali u rješavanju ovoga pitanja. Očekujemo rješavanje projekata u Slatini kao i drugim potrebnim lokacijama na području županije, kako bi u konačnici dosegli razinu odvodnje otpadnih voda kao i s vodoopskrbom s kojom smo dosegli 98 posto pokrivenosti. Veliku ulogu u tome ima Europska unija, jer da nismo korisnici Europskih fondova sigurno da ne bi mogli to ni ostvariti – rekao je Đakić.

Saborski zastupnik Tomislav Tolušić istaknuo je kako je jučer potpisan najveći ugovor u povijesti Virovitičko-podravske županije, obnova pruge Virovitica-Pitomača vrijedna 200 milijuna kuna, a već danas taj iznos nadmašuje ovaj projekt.

– Što se tiče Općine Pitomača, jučer obnova pruge, danas aglomeracija, u četvrtak dogovor s ministrom Butkovićem za kupnju nove skele koja će spojiti naš jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj Križnicu. Danas su kolege iz Hrvatskih voda obećale da ćemo konačno dobiti suglasnost za izgradnju mosta na Križnici, tako da što se tiče Općine Pitomača poprilično smo zadovoljni smjerom kojim smo krenuli – rekao je Tolušić.

Istodobno, župan Andrović je kazao.

– Ovo je najveći ugovor financiran sredstvima Europske unije na našem području, vrijedan više 262 milijuna kuna. Kroz neki period očekujemo i potpis ugovora za Aglomeraciju Slatina. Time će se poboljšati i način i kvaliteta života, stanovnika koji žive na ovom području. I Virovitičko-podravska županija je dala punu potporu ovom projektu. Imamo spremnu još jednu aglomeraciju u kojoj je dio Virovitice, te područja općina Lukač, Špišić Bukovica i Suhopolje, čime ćemo dodatno poboljšati uvjete života svih naših stanovnika – istaknuo je župan Igor Andrović.

Potpisu ugovora, između ostalih, nazočio je i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i njegov zamjenik Damir Marenić, zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak… (www.vpz.hr, mzoe.gov.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)