Virovitičko-podravska županija je od 2. do 4. prosinca izlagala na sajmu vina „Vinitech“ u francuskom gradu Bordeauxu. Tom prilikom, u srijedu, 3. prosinca, potpisan je Sporazum o suradnji Županije s INTERCO Aquitaine, Agencijom za međunarodnu suradnju francuske regije Akvitanije.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su zamjenik župana virovitičko-podravskog, Zdravko Dijaković, direktor Poduzetničkog inkubatora i sajma Viroexpo, Igor Andrović, te zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Francuskoj, Barbara Majer.

Prepoznavši Republiku Francusku kao partnera s kojim želi produbiti gospodarske odnose te na taj način doprinijeti jačanju bilateralne suradnje, razvoju zajedničkih projekata te osnaživanju poduzetničkog sektora, razvoju ruralnih područja i turizma, početkom kolovoza 2014. godine Virovitičko-podravska županija uputila je regiji Aquitaine pismo namjere u kojem je iskazan interes za jačanjem suradnje.

Suradnja s regijom Akvitanijom bit će ostvarena putem partnerstva s agencijom INTERCO Aquitaine, koja djeluje u sklopu predstavničkog tijela regije. INTERCO Aquitaine je agencija za međunarodnu suradnju regije Akvitanije koja je ovlaštena za sklapanje međunarodnih sporazuma ispred regionalnog vijeća, inicira međunarodno povezivanje, susrete i razmjene, te sudjeluje u raznim EU projektima i međuregionalnim programima suradnje.

Potpisivanje ovog sporazuma bit će od velike koristi za promicanje prijateljskih, gospodarskih i sveukupnih odnosa ne samo između Virovitičko-podravske županije i regije Akvitanije, nego i između Republike Hrvatske i Francuske Republike.