U Maloj sali Virovitičko-podravske županije u Virovitici, u nazočnosti obnašateljice dužnosti župana Sanje Bošnjak, potpisani su ugovori za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu osnovnih škola, Voćin, Vladimira Nazora Nova Bukovica, “Davorin Trstenjak” Čađavica, Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, te Učeničkog doma u Virovitici.

Vrijednost potpisanih ugovora je oko milijun kuna, a obuhvaćaju izradu arhitektonskog, strojarskog i elektrotehničkog projekta.

– Ugovori se odnose se na mjere toplinske izolacije vanjske ovojnice, poboljšanje toplinskog sustava grijanja, instalaciju solarnih kolektora na krovovima škola te zamjenu postojeće rasvjete učinkovitijom led rasvjetom. Uloga Razvojne agencije VIDRA je bila prikupljanje projektne dokumentacije, te prijava projekata na natječaje – kazala je ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

Što se tiče projekata energetske obnove, Virovitičko-podravska županija je među tri hrvatske županije koje prednjače u povlačenju sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova po Pilot Pozivima za energetsku obnovu odgojno-obrazovnih javnih ustanova, na što se osvrnula obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak.

– Virovitičko-podravska županija je na trećem mjestu u Hrvatskoj po broju prijavljenih projekata i iznosima ostvarenog sufinanciranja za energetsku obnovu. Na natječaju Ministarstva graditeljstva za Pilot projekt za energetsku obnovu odgojno-obrazovnih ustanova odobreno nam je 13 projekata koji su već većim dijelom u provedbi. Tih 13 projekata je vrijedno više od 10 milijuna kuna i očekujemo da ćemo tako doprinijeti i obnovi škola, ali i energetskoj efikasnosti samih zgrada, odnosno nižim troškovima grijanja, električne energije i slično – rekla je Sanja Bošnjak. (Fotografije: Kristijan Toplak)