Povećava se komunalna naknada!

Objavljeno:

Na 5. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice vijećnici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi, kao i Odluku o vrijednosti boda (B) za obračun komunalne naknade u gradu Virovitici.

Prema riječima gradonačelnika Ivice Kirina, razlog povećanja je obim održavanja javnih površina te postojeće i novoizgrađene komunalne infrastrukture.

– Kako se podigao standard u gradu, tako su se povećale i potrebe za održavanjem. Tu su novouređeni parkovi, nove ceste, nogostupi, javna rasvjeta, dječja igrališta, a cilj nam je održati postojeći standard i kvalitetu održavanja u skladu sa zahtjevima građana. Osim što je povećan obim održavanja javnih površina te postojeće i novoizgrađene komunalne infrastrukture, porasla je i cijena energenata i rada te je samim time i trošak održavanja znatno veći. Ne želimo da dođe do situacije da zbog nedostatka sredstava neke usluge moramo izuzeti, odnosno birati što ćemo napraviti, a što ostaviti da propada, rekao je I. Kirin.

Treba napomenuti da su sredstva od komunalne naknade namjenska sredstva koja se koriste isključivo za održavanje cesta i nogostupa, zelenih površina, dječjih igrališta, za čišćenje, košnju, javnu rasvjetu, zimsku službu… i niti za jednu drugu namjenu.
Inače, komunalna naknada je posljednji puta išla gore 2018. godine i to za svega nekoliko kuna, a razlog povećanja je bio usklađivanje sa zakonskim odredbama, odnosno Zakon o komunalnom gospodarstvu promijenio se tada u pogledu načina određivanja boda te ga od 2018. jedinice lokalne samouprave određuju temeljem Programa održavanja.

KOLIKO KOMUNALNA NAKNADA IDE GORE ZA KUĆANSTVA, A KOLIKO ZA POSLOVNE OBJEKTE

Stambena namjena

  • I. zona – komunalna naknada ide gore za 15,38 posto (povećanje od 10 lipa po kvadratu – prema napravljenim analizama, za stambeni prostor od 100 kvadrata komunalna naknada će se povećati za 10,00 kuna mjesečno)
  • II. zona – komunalna naknada ide gore za 24,79 posto (povećanje od 15 lipa po kvadratu – prema napravljenim analizama, za stambeni prostor od 100 kvadrata komunalna naknada će se povećati za 14,50 kuna mjesečno)
  • III. zona – komunalna naknada ide gore za 35,29 posto (povećanje od 20 lipa po kvadratu – prema napravljenim analizama, za stambeni prostor od 100 kvadrata komunalna naknada će se povećati za 19,50 kuna mjesečno)

Treba naglasiti da se ovo povećanje ne odnosi na socijalne kategorije. Oni koji su do sada bili oslobođeni plaćanja komunalne naknade i dalje na godišnjoj razini podnose zahtjev za oslobađanje od plaćanja. Odredbe o oslobađanju nisu se mijenjale, odnosno olakšice ostaju dalje kao i do sada.

Poslovno – proizvodna namjena

  • I. zona – nema povećanja (smanjenje za 1,54 posto)
  • II. zona – komunalna naknada ide gore za 9,74 posto
  • III zoni – komunalna naknada ide gore za 22,35 posto

Prema trenutno važećim odredbama Odluke o komunalnoj, koeficijent namjene za poslovne prostore koji služe za proizvodne djelatnosti iznosi 1,8. Predloženim izmjenama, u svrhu poticanja proizvodnje, predmetni koeficijent namjene za proizvodne djelatnosti smanjit će se na 1,5.

(virovitica.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni