Povodom Europskog tjedna, koji se obilježava od 4. do 8. svibnja, predstavnice Virovitičko-podravske županije održale su u srijedu, 6. svibnja, predavanje u 5 osnovnih škola s područja županije o Europskoj uniji, njenoj povijesti, razvoju i institucijama. Przentacija je održana u OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica, OŠ Vladimira Nazora Virovitica te OŠ Augusta Cesarca Špišić Bukovica. Na taj način upoznalo se učenike od 5. do 8. razreda o značaju EU te pravima i mogućnostima koja im pripadaju kao građanima EU.

Učenici su pokazali veliko zanimanje za predavanje te su se aktivno uključili u raspravu. Osobit interes izazvao je kviz putem kojeg su učenici pokazali zavidno znanje o EU, njenoj povijesti i geografskim čimbenicima.

Cilj predavanja bio je osnovnoškolcima pružiti bolju sliku o značaju i funkcioniranju Europske unije.

Podsjetimo, Europski tjedan je manifestacija kojom se obilježava dan osnivanja Vijeća Europe – 5. svibnja 1949. godine i dan donošenja tzv. Shumanove deklaracije – 9. svibnja 1950., dokumenta koji je postavio temelj europskog ujedinjenja. 9. svibnja u EU se obilježava kao Dan Europe.