Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održana promocija filma “Sestre”

Objavljeno:

spot_img

U ponedjeljak, 10. prosinca, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana je javna promocija filma „Sestre“. Promociju je organizirala udruga S.O.S. telefon povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava s ciljem informiranja građana o fenomenu trgovine ljudima. Nakon filma okupljeni građani istaknuli su kako je film vrlo potresan i da tek sada shvaćaju koliko je problem trgovine ljudima ozbiljan i kompleksan.

Film „Sestre“ , redatelja Vladimira Paskaljevića i producentice Bojane Maljević, baziran je na istinitim događajima, a snimljen je u cilju podizanja javne svijesti o fenomenu trgovanja ljudima. Dio je kampanje „Plavo srce“ – službene kampanje UN-a protiv trgovine ljudima. Snimljen je u produkciji Monte Royal Pictures. Ovaj projekt je jedan od pobjednika natječaja Europske unije “Podrška medijima u području europskih integracija”, a dobio je i donaciju Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Realiziran je uz pomoć Vlade Republike Srbije i uz logističku podršku svih vladinih i nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv trgovine ljudima.

Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava.

Trgovanje ljudima zahvaćalo je u proteklom razdoblju Republiku Hrvatsku isključivo kao tranzitnu zemlju, no tijekom 2011. godine uočena je promjena tog trenda te se Republika Hrvatska sve više pojavljuje kao zemlja porijekla te krajnjeg odredišta žrtava trgovanja ljudima. S obzirom na međunarodni karakter ovog fenomena, činjenica je da je Republika Hrvatska, prije svega, uz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju i dalje važan tranzitni pravac, kojim se koriste krijumčari osoba, opojnih droga, oružja, pa tako i trgovci ljudima. Najčešće žrtve su žene u dobi od 18 do 30 godina, kojima se trguje radi seksualne eksploatacije, iako je u posljednjih nekoliko godina vidljiv trend povećanog broja muških žrtava,kojima se trguje radi prisilnog robovskog rada.

Kako bi se problem trgovine ljudima u RH prevenirao i suzbio, u suradnji Vladinog Ureda za ljudska prava i nevladinih organizacija uspostavljena je SOS telefonska linija (0800 77 99) na kojoj je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja da predstavljaju trgovinu ljudima.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...