Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe delegacija Grada Virovitice položila vijenac na spomen obilježju palim borcima NOR-a

Objavljeno:

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe – 22. lipnja, delegacija Grada Virovitice položila je vijenac i zapalila svijeću na spomen obilježju palim borcima NOR-a na virovitičkom Gradskom groblju.

U ime Grada vijenac su položili zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području.
Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. (virovitica.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni