U organizaciji Transparency Internationala Hrvatska u hotelu Osijek u Osijeku održana je tribina na temu financiranja političkih kampanja u Republici Hrvatskoj za političke stranke s područja Slavonije. Izlaganja o Pravnom okviru financiranja kampanja na lokalnim razinama te obaveze sudionika, sukobu interesa kao i transparentnosti financiranja političkih stranaka ( s osvrtom na 2011.godinu ) iznijeli su Zorislav Antun Petrović ispred TIH-a te gospodin Davor Orlić, diplomirani pravnik iz Državnog Izbornog Povjerenstva.

Stupanjem na snagu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe zamijenjene su do tada važeće zakonske odredbe iz pojedinih izbornih zakona za pojedine vrste izbora koje su više ili manje a uglavnom manje i nedostatno uređivale područje financiranja i nadzora financiranja izborne promidžbe izbornih sudionika na različitim razina od državne do regionalne i lokalne. Fokus ovoga skupa usmjeren je na zakonski okvir za financiranje izborne promidžbe, pogotovo u svjetlu nadolazećih lokalnih izbora te obveza izbornih sudionika prema odredbama ovoga zakona.

DIP je održao brojne sastanke i konzultacije s predstavnicima Ministarstva uprave,

Ministarstva financija i Državne revizije, s ciljem razjašnjavanja pojedinih odredbi Zakona i

pod zakonskih akata važnih za implementaciju Zakona. Da bi se omogućila učinkovita implementacija Zakona, u svibnju 2011. godine potpisan je Sporazum o suradnji između DIP-a, Ministarstva uprave, Ministarstva financija i Državne revizije.

Ovoj važnoj temi s područja Virovitičko-podravske županije prisustvovali su samo predstavnici iz SDP-a, Martina Grman, Dražen Posavac, Marinko Kukić te Marko Valent. Od nešto više od 30 sudionika tribine skoro svi su bili iz Socijaldemokratske partije te nekolicina iz HDSSB-a. S obzirom na brojne propuste i utvrđene nepravilnosti na proteklim izborima, čudi nezainteresiranost ostalih sudionika političke borbe na ovim prostorima čime je i njihova poruka biračkom tijelu dvojbena.