Privremeni Ured predsjednice otvoren je izvedbom državne himne i podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade Županije, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je na ulogu toga dijela Hrvatske u Domovinskom ratu.

”Virovitica i drevna Virovitičko-podravska županija imaju veliko političko i vojno značenje. Posebno se to vidjelo u Domovinskom ratu u jesen 1991. godine, kada je ovo područje bilo ključno za slamanje planova Jugoslavenske vojske. Na žalost, na ovom području bilo je i ratnih zločina, a sve one koji su ih počinili treba identificirati i osuditi” rekla je šefica države.

Podsjetila je da Virovitičko-podravska županija dijeli dugu granicu s Republikom Mađarskom, što je čini posebno važnom pogotovo u današnje vrijeme pritiska migranata.

”Upravo zato potreban je jači angažman za razvoj gospodarstva i u konačnici ostanak ljudi, a posebno mladih obitelji, u zavičaju. Potrebna je stalna pozornost i skrb u školskom i predškolskom odgoju, jer je riječ o vrlo važnoj pomoći roditeljima”, rekla je Predsjednica i naglasila da su za demografsku obnovu Hrvatske potrebne nove investicije u gospodarstvu, zapošljavanje, a nadasve veće plaće.

”Poruka je to svima nama da moramo promijeniti obrasce rada, biti s ljudima i rješavati njihove probleme”, rekla je predsjednica Republike.

Pohvalila je Vladin projekt za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, istaknuvši kako nam je potrebno mnogo projekata da se županije u panonskom bazenu približe hrvatskom prosjeku.

Gradonačelnik Kirin oduševljen posjetom

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin nije skrivao oduševljenje posjetom Predsjednice Virovitici.

”Drago mi je danas da ćete ovdje, sa svojim Uredom, u našem gradu i našoj županiji upoznati naše Virovitičane, naše stanovnike naše županije, upoznati ono što radimo i zašto se borimo i kuda stremimo”, rekao je Kirin.

Pozvao je i građane da dođu upoznati predsjednicu. ”Mislim da je ovo jedna od najljepših stvari koja se dogodila u ovoj županiji i ovom gradu budući da dosad takve prakse nije bilo”, rekao je Kirin. Još ju je jednom pozdravio i izrazio zahvalnost što je predsjednica došla u Viroviticu.

”Nadam se da to neće biti ni prvi ni zadnji put, nego da će nam biti čest i dragi gost u više vremena”, zaključio je gradonačelnik Virovitice iako je ranije rekao da je prvi put

(Fotografije: Kristijan Toplak)