Predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Virovitici pustio u pogon Tvornicu dobre hrane koja se bavi proizvodnjom hrane za kućne ljubimce

0
598

U Virovitici je predsjednik Vlade RH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković pustio u pogon Tvornicu dobre hrane, prvu takvu tvornicu u Hrvatskoj koja se bavi proizvodnjom hrane za kućne ljubimce. Uz predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, svečanosti otvorenja nazočili su: ministrica Vesna Bedeković, saborski zastupnik i predsjednik virovitičko-podravskog HDZ-a Josip Đakić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, virovitičko-podravski župan i dporedsjednik HDZ-a VPŽ Igor Andrović, župan Osječko-baranjske županije i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Virovitice i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Ivica Kirin…

Tvornica dobre hrane je obiteljska tvrtka, poduzetničkog terceta, Marka Škrablina i Ivana Ante Nikolića. Njih dvoje, 2012. godine, prvenstveno se vodeći ljubavlju prema kućnim ljubimcima, došli su na ideju pokrenuti prvu hrvatsku tvornicu ekstrudirane (suhe) hrane za kućne ljubimce… Tijekom 2019. godine izgradili su potpuno novu tvornicu u Poduzetničkoj zoni III. u Virovitici, koja se prostire na 1.056 m2, a početkom ove godine montirali su prilično zahtjevnu proizvodnu liniju.

Ovakva vrsta proizvodnje u Hrvatskoj nije postojala pa je trebalo prikupiti potrebno znanje i uključiti suradnike znanstvenih institucija (Veterinarski i Prehrambeno tehnološki fakultet u Zagrebu), kako bi se osigurala provedivost projekta i kvaliteta finalnog proizvoda na razini renomiranih svjetskih proizvođača hrane za kućne ljubimce.

– Viroviticu smo odabrali zbog povoljne geostrateške pozicije i dostupnosti sirovina u mikro okolini. Međutim, Grad Virovitica se pokazao izvrsnim izborom, zbog višegodišnje tradicije u prerađivačkoj industriji i dostupnom educiranom radnom snagom – naglasili su iz Tvornice dobre hrane.

Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna. Prepoznat je Europske unije, sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Partner Tvornici dobre hrane u financiranju je bila i Hrvatska banka za obnovu i razvoj.

Maksimalni planirani godišnji kapacitet proizvodnje je 8.000 tona. Plan je zaposliti 30-ak novih zaposlenika do kraja godine. U početku će raditi u dvije smjene, po potrebi i treću. Trenutno su u testnoj fazi proizvodnje.

Temelj poslovanja tvrtke TDH d.o.o. je proizvodnja ekstrudirane hrane za kućne ljubimce, prvenstveno pse i mačke, te širenje ponude na hranu namijenjenu prehrani kunića, zamoraca i ostalih glodavaca. U sljedećem investicijskom ciklusu planira se proizvodnja hrane za ishranu riba u slatkovodnim i morskim ribogojilištima.

U Republici Hrvatskoj ne postoji proizvodnja ovog tipa proizvoda, te je uvoz iznosio 100% potrošnje, na stalno rastućem tržištu. Konkurenciju čine isključivo strani brendovi koji su dulji niz godina prisutni na hrvatskom tržištu. Godišnje potrebe Republike Hrvatske za ekstrudiranom hranom za kućne ljubimce je preko 110.000 tona godišnje, a uvoz hrane za prehranu životinja je na visokom 2. mjestu „najuvoznijih“ prehrambenih proizvoda. Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno ima oko 2.000.000 kućnih ljubimaca, odnosno 65 posto HR domaćinstava ima barem jednog kućnog ljubimca.

Ciljano tržište su im vlasnici kućnih ljubimaca, koji traže odgovarajuću kvalitetu hrane za svoje kućne ljubimce, uzgajivači pasa, javna služba (vojska, policija), veterinari, škole za dresuru pasa, azili za životinje, hoteli za životinje, turisti i drugi. Vizija Tvornice dobre hrane je – postati prvi izbor kupaca i pouzdan partner na domaćem i regionalnom tržištu.
Trenutno su u pregovorima s većim trgovačkim lancima, distributerima, uzgajivačima i azilima (s nekima već imaju potpisane ugovore nap.a.) koji su voljni kupovati hranu od nas ili proizvoditi vlastite brendove koristeći ovaj pogon. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Matija Rođak)