Predsjednik Zoran Milanović odlikovao umirovljenog general-pukovnika Đuru Dečaka!

0
2675

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao promaknuo je sljedeće generale i postrojbe:

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovani su: umirovljeni general-pukovnikMiljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su

  • 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno
  • 2. gardijska brigada HVO-a – Mostar
  • 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi – Vitez
  • 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine
  • Specijalna policija MUP-a HR HB

Promaknuti u činove generala:

U čin general-pukovnika promaknuti su general-bojnik Siniša Jurković; general-bojnik Mate Pađen; general-bojnik Boris Šerić; u čin general-bojnikapromaknuti su brigadni general Ivica Kinder, brigadni general Boris Zdilar; te u čin brigadnog generala promaknut je brigadir Ivan Raos.

Đuro Dečak

Rođen je 18. siječnja 1952. u mjestu Lanka kod Virovitice. Nakon osnovne škole završio je automehaničarski zanat. Studirao je na Prometnom fakultetu. Kasnije je završio Višu ekonomsku školu u Osijeku. Kako se nije mogao zaposliti u društvenim poduzećima, bavio se prijevozničkim i ugostiteljskim poslovima. 

Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici u kolovozu 1989. Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je zajedno s još dvojicom Virovitičana 24. siječnja 1991. zbog  „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“. Četiri mjeseca je bio u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici.  

Osuđen je na tri godine ali je odmah i pušten 22. svibnja 1991. Tada je postao časnik Hrvatske vojske. Bio je član Kriznog štaba općine. Organizirao je dragovoljce za obranu, bio je zapovjednik pakračkog sektora a potom 127. virovitičke brigade.

Potom je imenovan za načelnika pješatva Hrvatske vojske a 1992. je postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo.  Iste godine pobijedio je na parlamentarnim izborima Martina Špegelja u Virovitici te je izabran za saborskog zastupnika. S obzirom da je bio u vojnoj službi, mjesto u Saboru prepustio je drugima. Od 1993. bio je član Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije. 1997. izabran je za župana.

Član Komisije za davanje koncesije prava lova u lovištima na površinama zemljišta u vlasništvu države bio je od 1999. Bio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. Na izborima 2000. je ponovno izabran za saborskog zastupnika. Bio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane. Dugo godina je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Umirovljen je u činili general pukovnika. Oženjen je, ima dvoje djece.