spot_img

Predstava Kaštanka u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar predstavlja Hrvatsku na najvažnijem svjetskom festivalu kazališta za djecu i mlade

Objavljeno:

Kada? 24. kolovoza 2018. u 19.30 h, 25. kolovoza u 14.30 h

Gdje? Assitej Artistic Gathering, Fashion Theatre, Peking, Kina

Predstava Kaštanka nastala prema istoimenoj kratkoj priči A.P.Čehova u režiji Vjere Vidov te koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar ovih dana nastavlja svoju turneju. Nakon što je u proljeće osvojila 8 nagrada na festivalima diljem regije, Kaštanka putuje u Peking gdje će 24. i 25. kolovoza kao jedna od 17 odabranih predstava sudjelovati na godišnjem okupljanju krovne međunarodne organizacije kazališta za djecu i mlade Assitej. Kaštanka je prva hrvatska predstava koja sudjeluje na Assitejevu međunarodnom festivalu od osnutka HC Assitej 1996., što je povijesni uspjeh jedne kazališne predstave za djecu i mlade.

Assitejev festival najvažniji je festival kazališta za djecu i mlade koji se održava jedanput godišnje, a u 2018. po prvi put domaćin mu je Kina. Tema festivala je Imagining the Future odnosno zamišljanje budućnosti, čime Assitej poseban fokus stavlja na budućnost kazališta za djecu i mlade, ali i njegove uloge u oblikovanju budućnosti djece, pa tak i budućnosti društva općenito. Kaštanka se stoga, osim zbog svoje iznimne i promišljene estetike, nevjerojatna lutkarska umijeća glumaca te jednostavnosti u izričaju, u temu festivala uklapa i težnjom svojih kazališnih kuća da uvijek iznova naglašavaju važnost umjetnosti i kulture u razvoju, odgoju i obrazovanju djece i mladih.

RIJEČ DRAMATURGINJE

Kaštanka je jedna od najslavnijih Čehovljevih kratkih priča i odlikuje se glavnim kvalitetama koje obilježavaju i ostatak njegova opusa, a to su prvenstveno duboko razumijevanje ljudske psihe i atmosfera koja čitatelja neodoljivo uvlači u Rusiju na prijelazu iz devetnaestoga u dvadeseto stoljeće. Kaštanka je doista obilježena snažnim ruskim koloritom, ali istodobno je i univerzalna pripovijest o ljubavi, odanosti i odgovornosti. Čehov je slavan satiričar društva, a u ovoj priči bespoštedno prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekova najboljeg prijatelja: psa. Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet nazire se u punini svoje bijede, ispraznih nastojanja i slabosti. Pas ne osuđuje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Treba hranu i toplinu, ali i ljubav. Upravo zato što promatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, čitatelja/gledatelja izaziva da se zapita koliko je čovjek ljubavi sposoban pružiti i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava.

Ekipa Kaštanke

Ansambl

redateljica i adaptatorica dramatizacije: Vjera Vidov

asistentica redateljice: Sara Lustig

autorica dramatizacije: Petra Mrduljaš

scenografkinja, kostimografkinja i oblikovateljica lutaka: Natalija Burnos

asistent oblikovateljice lutaka: Krešimir Tomac

skladatelj: Igor Karlić

oblikovatelj svjetla: Frane Papić

igraju:

Sara Lustig

Dominik Karakašić

Irena Bausović

Goran Vučko

Sudjelovanje predstave Kaštanka na Assitej Artistic Gathering financijski je podržalo Ministarstvo kulture RH.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...