Predstava Kaštanka u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar predstavlja Hrvatsku na najvažnijem svjetskom festivalu kazališta za djecu i mlade

Objavljeno:

spot_img

Kada? 24. kolovoza 2018. u 19.30 h, 25. kolovoza u 14.30 h

Gdje? Assitej Artistic Gathering, Fashion Theatre, Peking, Kina

Predstava Kaštanka nastala prema istoimenoj kratkoj priči A.P.Čehova u režiji Vjere Vidov te koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar ovih dana nastavlja svoju turneju. Nakon što je u proljeće osvojila 8 nagrada na festivalima diljem regije, Kaštanka putuje u Peking gdje će 24. i 25. kolovoza kao jedna od 17 odabranih predstava sudjelovati na godišnjem okupljanju krovne međunarodne organizacije kazališta za djecu i mlade Assitej. Kaštanka je prva hrvatska predstava koja sudjeluje na Assitejevu međunarodnom festivalu od osnutka HC Assitej 1996., što je povijesni uspjeh jedne kazališne predstave za djecu i mlade.

Assitejev festival najvažniji je festival kazališta za djecu i mlade koji se održava jedanput godišnje, a u 2018. po prvi put domaćin mu je Kina. Tema festivala je Imagining the Future odnosno zamišljanje budućnosti, čime Assitej poseban fokus stavlja na budućnost kazališta za djecu i mlade, ali i njegove uloge u oblikovanju budućnosti djece, pa tak i budućnosti društva općenito. Kaštanka se stoga, osim zbog svoje iznimne i promišljene estetike, nevjerojatna lutkarska umijeća glumaca te jednostavnosti u izričaju, u temu festivala uklapa i težnjom svojih kazališnih kuća da uvijek iznova naglašavaju važnost umjetnosti i kulture u razvoju, odgoju i obrazovanju djece i mladih.

RIJEČ DRAMATURGINJE

Kaštanka je jedna od najslavnijih Čehovljevih kratkih priča i odlikuje se glavnim kvalitetama koje obilježavaju i ostatak njegova opusa, a to su prvenstveno duboko razumijevanje ljudske psihe i atmosfera koja čitatelja neodoljivo uvlači u Rusiju na prijelazu iz devetnaestoga u dvadeseto stoljeće. Kaštanka je doista obilježena snažnim ruskim koloritom, ali istodobno je i univerzalna pripovijest o ljubavi, odanosti i odgovornosti. Čehov je slavan satiričar društva, a u ovoj priči bespoštedno prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekova najboljeg prijatelja: psa. Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet nazire se u punini svoje bijede, ispraznih nastojanja i slabosti. Pas ne osuđuje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Treba hranu i toplinu, ali i ljubav. Upravo zato što promatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, čitatelja/gledatelja izaziva da se zapita koliko je čovjek ljubavi sposoban pružiti i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava.

Ekipa Kaštanke

Ansambl

redateljica i adaptatorica dramatizacije: Vjera Vidov

asistentica redateljice: Sara Lustig

autorica dramatizacije: Petra Mrduljaš

scenografkinja, kostimografkinja i oblikovateljica lutaka: Natalija Burnos

asistent oblikovateljice lutaka: Krešimir Tomac

skladatelj: Igor Karlić

oblikovatelj svjetla: Frane Papić

igraju:

Sara Lustig

Dominik Karakašić

Irena Bausović

Goran Vučko

Sudjelovanje predstave Kaštanka na Assitej Artistic Gathering financijski je podržalo Ministarstvo kulture RH.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Pogledajte kako izgleda preuređeni restoran Flora

Novouređeni restoran Flora od ponedjeljka otvara svoja vrata: Uživajte...

U Pejačevićevoj uskoro 46 novih parkirnih mjesta

Uskoro će biti riješen problem parkiranja i zaustavljanja pored...

Pojačan nadzor prometa za Vincekovo

Pred nama je vikend kojega će brojni vinogradari proslaviti...