Crveni fićo
Crveni fićo
Crveni fićo
Crveni fićo

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održati će se predstavljanje knjige “Crveni fićo” autora Žarka Plevnika, ratnog reportera Hrvatske radio televizije. Predstavljanje knjige, uz video projekciju TV reportaža iz 1991./1992. godine, održat će se u petak, 23. ožujka 2018. s početkom u 17 sati u prostorijama Gradske knjižnice
u Virovitici, Trg bana Josipa Jelačića 5.

Izdavanjem ove knjige u kojoj su sažete TV reportaže Žarka Plevnika objavljene tijekom 1991. i 1992. godine, a na osnovu kojih je proglašen “Novinarom godine 1991./1992.”, autor je obilježio 50-tu obljetnicu objave svog prvog TV priloga na tadašnjoj Televiziji Zagreb (TV Dnevnik 24. svibanj 1964. godine) i 70-tu obljetnicu života (27. rujan 1944.).

Knjiga je tiskana u 5.000 primjeraka i prodavat će se po cijeni koštanja 2 kvadratna metra razminiranja (25 kuna). S prodajom knjige želi se pomoći u razminiranju 10.000 kvadratnih metara još potencijalnih minskih područja u Republici Hrvatskoj.

Kako je sav prihod namijenjen razminiranju knjiga se neće moći dobiti besplatno već će te ju moći kupiti na promociji. Autor kao i nitko drugi tko je sudjelovao u pripremi knjige, bilo tekstom ili ne neki drugi način, nije dobio za svoj rad nikakvu novčanu ili neku drugu nagradu već u se je odrekli u korist ove humanitarne akcije za razminiranje. Autor je predao sve primjerke knjige Hrvatskom centru za razminiranje sa svrhom daljnje distribucije.

Moto cijele akcije za tiskanje knjige, koju su pomogli brojni sponzori, je “KNJIGOM PROTIV MINA”.