spot_img

Predstavljanje projekta „Geopriče UNESCO Geoparka“ vrijednog 90.090.587,54 kuna

Objavljeno:

U ponedjeljak 28. kolovoza, u Velikoj, predstavit će se do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske – projekt „Geopriče UNESCO Geoparka“

U ponedjeljak 28. kolovoza, u prostorima Centra za posjetitelje u Velikoj, s početkom od 8,30 sati, održat će se konferencija za medije na kojoj će se predstaviti odobreni europski projekt „Geopriče UNESCO Geoparka“. Ovaj projekt od iznimnog je značaja za Javnu ustanovu Park prirode Papuk, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku županiju. Na konferenciji će nazočiti:
Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije,
Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije,
Predrag Filić, načelnik općine Voćin,
Vlado Boban, načelnik općine Velika,
Mirko Mališ, načelnik općine Čačinci
Alen Jurenac, ravnatelj JU PP Papuk

Goran Radonić, stručni voditelj JU PP Papuk.Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.

Projekt obuhvaća ulaganje Javne ustanove Parka prirode Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija – najveće od njih zasigurno je ulaganje u izgradnju multimedijalnog Geo – info centra u Voćinu.

Bit će to mjesto gdje će posjetiteljima na inovativan i interaktivan način pomoću multimedija i raznih postava biti interpretirana prirodna i kulturna baština Parka prirode Papuk na površini od cca 800 m2, a otvorenje centra očekuje se u siječnju 2020. godine.

Već tijekom 2018. godine posjetiteljima će biti dostupni mnogi sadržaji. Adaptirat će se dvije dvorane u prizemlju Centra za posjetitelje Velika – budućoj Kući Panonskog mora u kojoj će biti prezentirana geološka povijest Papuka: uz korištenje multimedijalne tehnologije prezentirat će se Panonsko more koje se na ovom području rasprostiralo prije 16 milijuna godina. Najmlađi posjetitelji će u vanjskoj učionici i igraonici na interaktivan način kroz igru upijati osnovna znanja o Papuku.

Adrenalinski park bit će dodatan sadržaj za posjetitelje željne aktivnog provođenja slobodnog vremena, a nalazit će se pokraj Eko kampa Duboka kod Velike. Planinari i ostali posjetitelji koji aktivno provode slobodno vrijeme Papuk će razgledati s 5 obnovljenih i jednog novoizgrađenog vidikovca na području Parka. Svi će biti opremljeni namještajem za odmor i opremom za razgledanje te info tablama.

U 2019. godini dovršit će se rekonstrukcija prometne dionice Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, što će omogućiti kvalitetnije povezivanje postojećih i novih sadržaja i atrakcija za posjetitelje na cijelom zaštićenom području u objema županijama.

Zaposlenici Parka prirode Papuk kroz razne edukacije i osposobljavanja nadogradit će vještine i znanja kako bi posjetiteljima pružili veću sigurnost i bolju informiranost tijekom njihova boravka u zaštićenom području. Prisustvo na najvećim međunarodnim turističkim sajmovima u Europi, kao i znanstveni i turistički eventi i prezentacije u vlastitoj organizaciji omogućit će bogatu promociju Parka prirode Papuk.

Unaprjeđenjem turističke infrastrukture Parka prirode Papuk uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno- povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva te boljeg sustava upravljanja posjetiteljima povećat će se broj posjetitelja Parku, produžiti njihov boravak a društveno-gospodarski razvoj učiniti održivim. Uspostava ovog tipa turističke atrakcije potaknut će i druge dionike da pokrenu posao u području turizma, kao što su smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekti ili suvenirnice. ( www.vpz.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni