Predstavljanje projekta „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“

Objavljeno:

spot_img

Gradski muzej Virovitica poziva Vas na predstavljanje projekta „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“ koji uključuje sudionike iz Virovitičko – podravske županije. Projekt provodi Arheološki muzej u Zagrebu, a sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te sredstvima Ministarstva kulture.
Gradski muzej Virovitica suradnik je na projektu, a u provedbi nam se pridružio i Panonski drvni centar kompetencija.

Predstavljanje projekta za javnost, medije te sve zainteresirane će se održati 14. svibnja u 12 sati u Panonskom drvnom centru kompetencija, Poduzetnička zona II 16, Virovitica

Arheološki muzej u Zagrebu provodi od 8. veljače ove godine projekt pod nazivom „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“ unutar poziva Umjetnost i kultura za mlade, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda. Projekt je dio skupine B, poziva Umjetnost i kultura za mlade, tj. Odnosi se na mlade nezaposlene osobe od 15 do 25 godina. Cilj projekta jest osnaživanje 84 mlade osobe strukovnih zanimanja za tržište rada i to iz Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Sisačko – moslavačke, Virovitičko – podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Kroz edukaciju te kreaciju inovativnih umjetničkih proizvoda i upoznavanjem šest različitih muzejskih zbirki (Gradski muzej Sisak, Gradski muzej Virovitica, Arheološki muzej Osijek, Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar i Arheološki muzej u Zagrebu) te umjetničkim radionicama iz područja dizajna razvit će kompetencije potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom lokalnih obrtnika i poduzetnika. Rezultati procesa – inovativni proizvodi temeljeni na reinterpretaciji baštine – bit će predstavljeni izložbom u pet muzeja sudionika na projektu.

Gradski muzej Virovitica poziva Vas na predstavljanje projekta „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“ koji uključuje sudionike iz Virovitičko – podravske županije. Projekt provodi Arheološki muzej u Zagrebu, a sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te sredstvima Ministarstva kulture.
Gradski muzej Virovitica suradnik je na projektu, a u provedbi nam se pridružio i Panonski drvni centar kompetencija.

Predstavljanje projekta za javnost, medije te sve zainteresirane će se održati 14. svibnja u 12 sati u Panonskom drvnom centru kompetencija, Poduzetnička zona II 16, Virovitica.
Upućujemo ovaj poziv i svim strukovnim i tehničkim školama na području Virovitičko – podravske županije, odnosno učenicima i nastavnicima u školama, a posebno maturantima jer je u okviru projekta osmišljena i kulturno – umjetnička radionica u Virovitici koja je planirana za početak listopada, točnije od 1. do 5. listopada ove godine.

Svrha i opravdanost projekta

Cilj projekta je olakšavanje pristupa tržištu rada mladim nezaposlenim osobama koje su završile strukovne škole u 5 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu kroz kulturnu i umjetničku edukaciju te proces kreiranja inovativnih umjetničkih proizvoda. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u 85%-nom iznosu od 670.900,43 kune te Ministarstvo kulture u 15%-nom iznosu od 118.394,20 kuna. Financirani iznosi su 100% bespovratna sredstva.

Temeljem službenih podataka HZZ mapirali smo ciljnu skupinu – mlade od 15 do 25 godina sljedećih strukovnih zanimanja: dizajner tekstila i odjeće, tehničar metalurgije, tehničar za odjeću, drvni tehničar, zlatar, keramičar, stolar, krojač, šivač, obućar, izrađivač gornjišta obuće, izrađivač donjišta obuće, kožni galanterist i ostala strukovna zanimanja. Osnovni problem ciljne skupine je nemogućnost nalaženja posla u struci jer industrija za koju su se obrazovali u strukovnim školama uglavnom više ne postoji, dok mali obrti u navedenim područjima teško opstaju i vrlo rijetko zapošljavaju nove zaposlenike osim samog vlasnika. Jedan od razloga je neusklađenost obrazovnih programa s potrebama tržišta rada, a u okviru strukovnog obrazovanja udio umjetničkog obrazovanja je minimalan. Kako je ova skupina zbog nezaposlenosti u stalnom riziku od siromaštva i ulaska u NEET skupinu, otežan im je i pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, što je jedan od bitnih aspekata socijalnog uključivanja.

Kroz ovaj projekt ćemo ciljnoj skupini besplatno otvoriti vrata kulturnih ustanova, upoznati ih s muzejskim zbirkama u njihovim lokalnim zajednicama te kroz edukaciju u području dizajna omogućiti im stjecanje novih znanja i vještina za izradu inovativnih umjetničkih proizvoda, koje muzeji kontinuirano trebaju za potrebe vlastitih edukativnih aktivnosti i muzejskih suvenirnica. Tako ćemo olakšati sudionicima pristup zapošljavanju ili samozapošljavanju i omogućiti im da u budućnosti slične usluge mogu ponuditi širokom krugu kulturnih ustanova (ne samo muzeja, nego ikazališta, galerija, turističkih zajednica i sl.). Riječ je o specifičnoj tržišnoj niši, koja ne treba masovno proizvedene predmete, već one koje karakterizira inovativan dizajn temeljen na reinterpretaciji kulturne baštine, mala proizvodna serija, te da su hrvatski, a ne uvozni proizvodi.

Projekt će također pridonijeti očuvanju strukovnih zanimanja koja su zbog deindustrijalizacije s jedne i propadanja malih obrta s druge strane ozbiljno ugrožena. Istovremeno se nadamo pridonijeti usporavanju iseljavanja mladih nezaposlenih osoba iz Republike Hrvatske, što je posebno negativan trend u slavonskim županijama.

Ciljnu skupinu namjeravamo uključiti u projektne aktivnosti posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čiji su korisnici, jer smo u suradnji s HZZ-om i mapirali istu te dogovorili daljnju suradnju oko uključivanja ciljne skupine u projektne aktivnosti.

Konkretno, posredstvom područnih ureda HZZ-a uputit ćemo poziv nezaposlenim mladima da se uključe u projekt te im pojasniti koristi koje mogu imati od sudjelovanja, a to su: stjecanje novih znanja i vještina koje će ih osnažiti za uključivanje na tržište rada, upoznavanje s lokalnim obrtnicima koji im mogu postati budući poslodavci, prilika da temeljem novostečenih znanja i vještina kreiraju i predstave javnosti inovativne proizvode te na taj način dođu u poziciju da nastave suradnju s muzejima na čijim zbirkama su se inspirirali, dobiju dodatne informacije o mogućnostima samozapošljavanja ili usavršavanja na radnom mjestu. S druge strane, obrtnici-mentori u navedenim zanimanjima će dobiti priliku kroz distribuciju znanja i vještina mladim nezaposlenim osobama istog ili srodnog zanimanja doprinijeti očuvanju svojih zanimanja.

Projekt je koncipiran vrlo jednostavno, sastoji se od 3 osnovna elementa:

1.kulturna i umjetnička edukacija;
2.kreacija inovativnih proizvoda inspiriranih originalnim artefaktima lokalnog muzeja u obrtničkim radionicama;
3. prezentacija rezultata kroz izložbu.

Projektom se realiziraju opći i specifični ciljevi Poziva “Umjetnost i kultura za mlade”, jer pridonosi socijalnom uključivanju mladih nezaposlenih osoba kroz sudjelovanje u kulturi te im se pomaže da razviju kreativne vještine i znanja koja ih osnažuju za tržište rada.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...