Predstavljanje Studije valorizacije kulturne ostavštine obitelji Janković izrađene u sklopu provedbe projekta ”Centar za posjetitelje – Dvorac Janković”

Objavljeno:

spot_img

Gradski muzej Virovitica, kao jedan od partnera u projektu „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“ sudjelovao je u izradi stručne publikacije pod nazivom ˝Plemićka obitelj Janković i Suhopolje – Studija valorizacije kulturne ostavštine obitelji Janković˝.

Kustosice Muzeja Dubravka Sabolić, Jasmina Jurković Petras i Anamarija Kučan, kao dio radnog tima, provele su istraživanja kulturno-povijesnog utjecaja plemićke obitelji Janković od Bribira i Voćina na život i baštinu Suhopolja iz povijesnog, etnografskog i aspekta povijesti umjetnosti (od listopada 2016. godine do početka 2018. godine). Metodologija rada podrazumijevala je terenska prikupljanja arhivske te ostale pisane i povijesne građe po nadležnim institucijama. Osigurani su prijevodi dokumenata s latinskog na hrvatski jezik (Luka Vukušić, klasični filolog). Obavljena su terenska istraživanja unutar lokalne zajednice, a prikupljena građa je digitalizirana. Rezultati istraživanja objavljeni su u obliku stručnih radova objedinjenih u publikaciji ˝Plemićka obitelj Janković i Suhopolje – Studija valorizacije kulturne ostavštine obitelji Janković˝ zajedno sa izvornim prijevodima povijesnih spisa i slikovnim prilozima dokumenata, povijesnih izvora i fotografija.

Plemićka obitelj Janković gospodarila je suhopoljskim vlastelinstvom od kraja 18. do tridesetih godina 20. stoljeća. U tom periodu, Jankovići su značajno utjecali na gospodarski i sociokulturni život mjesta te formirali identitet Suhopolja kroz ostvarenja vrijedne povijesne arhitekture (kulturnih spomenika Dvorca Janković, crkve sv. Terezije Avilske i zgrade dječjeg vrtića).

Publikacija je financirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...