Gradski muzej je u srijedu 25. rujna predstavio desetominutni etnološki film o djevojačkom tradicjskom češljanju i pokrivanju kose u virovitičkome kraju. „Magija kose“ je prvi film u produkciji virovitičkog muzeja čime se oblježava 60 godina rada i djelovanja ove institucije. Film je rezultat etnološkog rada na očuvanju pravilnog tradicijskog češljanja, ali i proučavanja značenja kose i nekadašnjeg njegovanja kose u virovitičkome kraju, a na primjerima iz Špišić Bukovice.

Autorica filma i scenarija je Jasmina Jurković Petras, etnologinja virovitičkog muzeja, a snimatelj i montažer Matija Turkalj. Izvorne tradicijske pjesme Špišić Bukovice odsvirao je Dubravko Bedeković, a tekst u film čitala Renata Turković-Kasumović.

Muzejske suradnice iz Špišić Bukovice Slava Kalenik, Vera Marčeta, Anđelka Rohtek i Blaženka Mioković posebno su pridonijele realizaciji filma, kao i zabilježavanju ovog „magičnog“ dijela baštine Špišić Bukovice.

U sklopu realizacije pravilnog češljanja i postavljanje kapice „puculice“ filmu je prethodila i muzejska radionica u kolovozu kada su se pokazali svi tipovi češljanja i pokrivanja kose.

Film je rađen potporom Ministarstva kulture i Grada Virovitice, a može se nabaviti u Muzeju. (muzejvirovitica.hr)