620

U Policijskoj upravi virovitičko – podravskoj, sukladno najavi o provođenju Projekta „Zdrav za 5“, održana je konferencija za novinare na kojoj su načelnik PU virovitičko – podravske Mirko Kostelac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko – podravske županije Miroslav Venus, te policijski službenik za prevenciju u PU Dražen Huzjak.

Na konferenciji je uz statističke pokazatelje, prezentirano da će se tijekom započete školske godine, Projekt „Zdrav za 5“, provoditi u svim školama na području Županije, a obuhvatit će učenike osmih razreda, te učenike prvih i drugih razreda srednjih škola, kojima će biti prezentirana štetnost utjecaja, ali i zaštitnim ponašanjima u području prekomjernog konzumiranja alkohola, štetnog djelovanja kod zlouporabe droga, problematičnog i patološkog kockanja, prekomjernog igranja na sreću, te zaštite okoliša.

Također, napomenuto je da sadržaj ovog projekta, podupire i Kurikulum zdravstvenog odgoja u Osnovnim i Srednjim školama, i potpora su školskim programima prevencije ovisnosti koji se provodi u odgojno-obrazovanim ustanovama u Virovitičko – podravskoj županiji.

Nadalje, nakon što se provedu predavanja učenicima, iskazana je i moguća potreba za prisustvom policije i stručnih službi u ovom projektu, kod održavanjem sastanaka s roditeljima u osnovnim i srednjim školama, te prezentiranje i ukazivanje na probleme u konzumaciji alkohola opojnih sredstava i kockanja i ponašanja učenika, te načine na koji te probleme rješavati.

Kako bi se Projekat „Zdrav za 5“, što kvalitetnije proveo, uz uključena postojeća tri ministarstva, tj. Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutarnjih poslova, te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, moguće je i aktivno uključenje četvrtog, odnosno Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. (mup.hr)