Povodom Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici održan je stručni skup na kojemu je predstavljena knjiga Vladimira Strugara pod nazivom „Znanje, obrazovni standardi, kurikulum: teorijsko-kritički pristup obrazovnoj politici u Hrvatskoj“.

Nazočnima se, osim autora knjige, obratila Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije te u ime župana Tomislava Tolušića svim profesorima, učiteljima, studentima i učenicima čestitala Dan učitelja i poželjela puno uspjeha u budućem radu. Dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici Vesna Bedeković, zahvalila je Vladimiru Strugaru što je nakon Opatije odabrao Viroviticu za predstavljanje svoje knjige.

„Knjiga Znanje, obrazovni standardi, kurikulum autora Vladimira Strugara, prva je cjelovita rasprava o tri međusobno povezana reformska zahvata koja su obilježila hrvatsku obrazovnu politiku i pedagošku praksu u razdoblju od 2004. do 2010. godine. Riječ je o Katalogu znanja, Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu (HNOS-u) i Nacionalnom okvirnom kurikulumu (NOK-u).

Knjiga je pisana iz perspektive kritičke pedagogije pri čemu je autor ustrajno nastojao doprijeti do teorijskih temelja na koji su se oslanjali kreatori i nositelji ta tri reformska dokumenta. U svojoj analizi genealogije njihova nastajanja umješno je suprotstavljao stručne i znanstvene pristupe domaćih i inozemnih autora olako obznanjenim nacrtima i gotovim, neprovjerenim reformskim rješenjima njihovih promotora.“ – stoji u recenziji Nikše Nikole Šoljana s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.