U četvrtak 30. lipnja 2016. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana je promocija monografije „70 godina Učeničkog doma u Virovitici“. Autor je monografije Stjepan Brlas, dugogodišnji, a sada umirovljeni ravnatelj Učeničkog doma u Virovitici. Izdavač monografije je Učenički dom u Virovitici. O monografiji su na promociji, osim autora, govorili i stručni recenzent Vladimir Reider te ispred nakladnika sadašnji ravnatelj Učeničkog doma Staniša Žarković. Konferansu je vodila Gabrijela Slamić koja je i lektorirala monografiju, a svečanost je upotpunila i Beata Brlas na gitari. Promocija je popunila Gradsku knjižnicu, a svojim dolaskom podršku je dao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Gospodin Brlas uložio je izniman trud u višegodišnje prikupljanje dokumentacijske građe o povijesti ne samo Učeničkog doma u Virovitici nego i svih đačkih i učeničkih domova koji su nastajali i u povijesnim mijenama nestajali na području Grada Virovitice u proteklih 70 godina. Monografija prati cjelokupno povijesno razdoblje od 1945. do 2015. godine, u kojemu je 70-godišnjem razdoblju Stjepan Brlas kao ravnatelj Doma svjedočio više od 40 godina. Stoga je i bio najpozvaniji uhvatiti se u koštac s ovako zahtjevnim poslom prikupljanja raštrkane arhivske građe.

Čitatelji ove monografije prateći razvoj domova mogu ustvari pratiti i razvoj školstva u našemu kraju, a autor se u svome nastojanju osvrće čak i u vrlo daleko 19. stoljeće. Autor u predgovoru monografiji i sam naglašava da je ova monografija pisana s namjerom da prikaže ne samo korijene i razvoj Učeničkog doma u Virovitici, već i način na koji su društvene okolnosti i zakonske mijene utjecale na status domova, te ulogu domova u sustavu školstva u Virovitici.

Stjepan Brlas u svojemu radnom vijeku prošao je put od školskog učitelja do odgajatelja i ravnatelja Učeničkog doma u Virovitici, hrvatski je branitelj iz Domovinskog rata odlikovan Spomenicom domovinskog rata, a za vrijeme Domovinskog rata skrbio je i o prognanim i izbjeglim osobama tada smještenima upravo u Učeničkom domu u Virovitici. U svom 46-godišnjem radnom vijeku u području odgoja i obrazovanja dao je značajan doprinos razvoju djelatnosti učeničkih domova i unapređivanju odgojno-obrazovnog rada u učeničkim domovima. Dobio je niz priznanja, pohvala i zahvalnica, a za svoj je doprinos odgojno-obrazovnom radu 2012. godine nagrađen Godišnjom državnom nagradom „Ivan Filipović“ za promicanje pedagoške teorije i prakse. Stoga zasigurno spada u skupinu vrlo zaslužnih virovitičana.

Ova monografija izniman je doprinos očuvanju i sistematiziranju oskudne i raštrkane arhivske građe o jednom dijelu hrvatskog školstva koji je zrcalio odgojno-obrazovni razvoj jednako kao i način života u različitim povijesnim razdobljima našega kraja.

Zainteresirani čitatelji monografiju „70 godina Učeničkog doma u Virovitici“ mogu posuditi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.