Predstavljena restaurirana zastava Obrtnog pogrebnog društva Sv. Florijan

Objavljeno:

spot_img

U Gradskom muzeju Virovitica večeras je predstavljena restaurirana zastava Obrtnog pogrebnog društva Sv. Florijan iz Virovitice. Prezentaciju je vodila viša kustosica Kulturno-povijesne zbirke Gradskog muzeja Virovitica, Dubravka Sabolić koja je prikazala kako je zastava izgledala prije konzervatorsko – restauracijskog zahvata. Osim toga, prikazan je način čuvanja i izlaganja obnovljene zastave čiju je restauraciju obavila Iva Čukman, restauracijski savjetnik iz Zagreba.

Sredinom 19. stoljeća postepeno propadaju cehovi kao oblik udruživanja obrtnika. Konačno su ukinuti Obrtnim zakonom 1872. godine. Ovom odlukom neki cehovi propadaju, mnogi se priklanjaju duhu novog vremena i organiziraju kao obrtničke zadruge ili pogrebna društva što im omogućava da su i u idućim desetljećima prisutni u životu grada.

Zastavu je za Muzej nabavilo i darovalo Muzejsko društvo u Virovitici 1962. godine. Osim ove posjedujemo još dvije zastave obrtno pogrebnih društava u Virovitici. Tijekom 2011. sredstvima Ministarstva kulture izvedeni su restauratorsko-konzervatorski zahvati. Izrađena je koncem XIX. stoljeća od vunene tkanine i pozamanterije sa slikom koja prikazuje sv. Florijana.

Prezentacija Dubravke Sabolić

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...