U Gradskom muzeju Virovitica večeras je predstavljena restaurirana zastava Obrtnog pogrebnog društva Sv. Florijan iz Virovitice. Prezentaciju je vodila viša kustosica Kulturno-povijesne zbirke Gradskog muzeja Virovitica, Dubravka Sabolić koja je prikazala kako je zastava izgledala prije konzervatorsko – restauracijskog zahvata. Osim toga, prikazan je način čuvanja i izlaganja obnovljene zastave čiju je restauraciju obavila Iva Čukman, restauracijski savjetnik iz Zagreba.

Sredinom 19. stoljeća postepeno propadaju cehovi kao oblik udruživanja obrtnika. Konačno su ukinuti Obrtnim zakonom 1872. godine. Ovom odlukom neki cehovi propadaju, mnogi se priklanjaju duhu novog vremena i organiziraju kao obrtničke zadruge ili pogrebna društva što im omogućava da su i u idućim desetljećima prisutni u životu grada.

Zastavu je za Muzej nabavilo i darovalo Muzejsko društvo u Virovitici 1962. godine. Osim ove posjedujemo još dvije zastave obrtno pogrebnih društava u Virovitici. Tijekom 2011. sredstvima Ministarstva kulture izvedeni su restauratorsko-konzervatorski zahvati. Izrađena je koncem XIX. stoljeća od vunene tkanine i pozamanterije sa slikom koja prikazuje sv. Florijana.

Prezentacija Dubravke Sabolić