Predstavljene ženske i muške pravoslavne narodne nošnje

Objavljeno:

Muzej je u srijedu, 24. rujna u prostorima stalnog postava Etnografske zbirke predstavio dio etnoloških istraživanja manjina virovitičkoga kraja. Radi se o istraživanjima tradicijskog odijevanja pravoslavnog stanovništva sela Gaćište, Jasenaš, Naudovac, Detkovac i Borova koja do sada nisu bila sustavno rađena. Polazište su bili etnografski zapisi etnologinje Danice Draganić iz 80-ih godina 20. stoljeća.

[youtube id=oDESr-ZCNHk]

Podatci o nošnji prikupljeni u razgovorima, kao i vrijedne stare fotografije te lutke u tradicijskoj nošnji predstavili su srpsku manjinu Podravske Slavonije. Dio je ovo programa obogaćivanja Etnografske zbirke virovitičkog muzeja zasnovanog ponajprije na principu darovanja predmeta. Uz postojeće muzejske predmete s kraja 19. i početka 20. stoljeća prikupljeni su tekstilni predmeti koji su nedostajali, a sada čine komplete ženskog i muškog odijevanja. Jedna od posebnosti predstavljanja je i lutka odijevena u žensku odjeću pravoslavne mladenke s pripadajućim oglavljem – vjenčićem te fotografije svadbenih običaja iz sredine 20. stoljeća.

Muzejske predmete, opise i fotografije upotpunili su članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Virovitice spletom „igara“ koje čuvaju i njeguju u svom društvu.

Predstavljanju je prisutvovao i gospodin Srđan Tatić, generalni sekretar Srpskog kulturnog društva Prosvjete iz Zagreba koji je ponudio daljnju suradnju i pomoć pri budućim etnološki istraživanjima ovoga kraja.

Uskoro video prilog …

[g-gallery gid=”22809″ random=”1″ watermark=”1″]

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni