Spomenar hrvatskim žrtvama Virovitičko-podravske županije od 1941. do 1945. i 1991.-1995.

Objavljeno:

U Virovitici predstavljeno , ispravljeno i prošireno izdanje knjige “Spomenar hrvatskim žrtvama Virovitičko-podravske županije od 1941. do 1945. i 1991.-1995.”

Drugo, ispravljeno i prošireno izdanje knjige “Spomenar hrvatskim žrtvama Virovitičko-podravske županije od 1941. do 1945. i 1991.-1995.” autora Mire Pelikan i Miroslava Gazde, predstavljeno je danas u Virovitici. Predstavljanje je organizirao Županijski odbor HDZ-a Virovitičko-podravske županije, a održano je u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Povod predstavljanja spomenara bilo je zajedničko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima. Knjiga je prvi puta objavljena 2003. godine, a proteklih sedam godina je korigirana i dopunjavana. Posebna pozornost dana je ispravljanju podataka o žrtvama s područja grada Virovitice. Kako je u samoj knjizi navedeno posvećena je svim žrtvama koji svoj život položiše na oltar domovine Hrvatske omogućivši nam da u miru i slobodi u njoj živimo.

Na predstavljanju osim autora govorili su ravnatelj Državnog arhiva u Virovitici Marc Šojat koji je naglasio značaj ove knjige iz razloga što su brojni povijesni događaji u doba bivše Jugoslavije bili falsificirani te tek danas točne informacije izlaze na svjetlo dana. Citirao je i neke govore Josipa Broza Tita iz kojih je vidljivo da je znao za sve što se je tada događalo.

U emotivnom govoru saborski zastupnik, predsjednik HVIDR-e RH i Županijskog odbora HDZ-a Josip Đakić kao veliki neuspjeh hrvatske politike naveo je činjenicu da niti za jedan zločin iz tog vremena nitko nije odgovarao iako nisu ubijani samo vojnici već i nedužni civili pa čak i djeca. Izrazio je žaljenje što državna vlast nije dostojanstveno obilježila ovaj datum pod krinkom nekakvih podjela no nije nemoralno izdvojiti one koji su mučki, bez suda i presuda ubijali ljude često puta samo zato što su bili Hrvati.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...

Virovitičku županiju napustilo 17% stanovništva!

Broj stanovnika Hrvatske smanjio se 2021. u odnosu na...