spot_img

Prelazimo sa ljetnog na zimsko računanje vremena. U tri sata ujutro kazaljka će se vratiti na dva sata.

Objavljeno:

Pomicanjem sata kazaljke jedan sat unatrag, odnosno s 3 sata ujutro na 2 sata, večeras završava ljetno računanje vremena.

Ljetno računanje vremena prestaje u nedjelju rano ujutro sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini.

Podsjetimo, ove godine je odlučeno i kada bi se u Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj, trebalo ukinuti pomicanje sata. 

Odbor Europskog parlamenta u ožujku je s 23 glasa za i 11 protiv donio rezoluciju kojom je odlučio da se u EU ukine pomicanje sata, i to 2021. godine.

Posljednji put će se u EU satovi pomicati 2021. godine

One zemlje koje žele ostati na ljetnom računanju vremena sat bi posljednji put trebale pomicati 28. ožujka 2021., a one koje žele ostati na zimskom računanju vremena 31. listopada 2021. godine. 

U rezoluciji su EU parlamentarci pozvali članice EU-a da se međusobno koordiniraju prije odluke o tome hoće li ostati na zimskom ili ljetnom računanju vremena. 

Odluku sada treba potvrditi EU parlament

Hoće li Hrvatska posljednji put pomicati vrijeme u ožujku ili listopadu ovisi o tome hoće li se odlučiti za zimsko ili ljetno vrijeme

O tome hoće li se Hrvatska odlučiti za zimsko ili ljetno računanje vremena ovisi i to hoće li se u Hrvatskoj posljednji put sat pomicati u ožujku ili u listopadu, no po svemu sudeći to će biti 2021. godine.

Podsjetimo, Europska komisija je provela javno savjetovanje i zaprimila 4,6 milijuna odgovora od kojih je 84 posto za to da se ukine režim prema kojem se sat pomiče dvaput godišnje te 16 posto odgovora onih koji žele da se nastavi s postojećom praksom.

Europska komisija predložila je da posljednje zajedničko pomicanje sata država Unije bude 31. ožujka ove godine, no Odbor je prethodno današnjoj odluci usvojio amandman zastupnika Davora Škrleca, izvjestitelja u sjeni kluba Zelenih, u kojem se predlaže odgoda za 31. ožujka 2020. godine.

Svaka država zasebno odlučuje na kojem će vremenu ostati

EU može ukinuti pomicanje vremena, no nije nadležan za nametanje standardnog vremena u EU. Svaka država zasebno odlučuje o tome na kojem će računanju vremena ostati, a iz Europske komisije su apelirali na to da se države usklade kako susjedne države ne bi imale različito računanje vremena, što bi stvorilo mnoge probleme. 

Svjetla više ne palimo s pomicanjem sata

Od ove godine vozači u Hrvatskoj će s upaljenim svjetlima preko dana voziti od 1. studenog do 31. ožujka, a ne tijekom zimskog računanja vremena kao prije.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donio je nova pravila o tome kad tijekom dana moraju biti upaljena dnevna svjetla. Dosad je to bilo s početkom računanja zimskog vremena. No od ove godine u automobilu će se moći još nekoliko dana voziti i bez dnevnih svjetala tijekom dana.

Novi Zakon tako određuje da dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima moraju biti upaljena tijekom dana od 1. studenog. Isto tako, dok će zimsko računanje vremena trajati do 29. ožujka sljedeće godine, sa svjetlima preko dana morat će se voziti do 31. ožujka sljedeće godine.

Policija najavila akciju u prometu

Policija je najavila kako će u danima vikenda provesti preventivno represivnu akciju pojačanog nadzora vozila i vozača.

Akcija će biti prvenstveno usmjerena na sankcioniranje najtežih prekršaja, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Promjene u voznim redovima vlakova

Zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu tri vlaka bit će zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom. 

Radi se o brzim vlakovima 820/821 na relaciji Split – Zagreb Glavni kolodvor – Split i vlaku 740 na relaciji Vinkovci – Zagreb Glavni kolodvor.

Promjene u obračunu struje

Prelaskom na zimsko računanje vremena, električna energija utrošena od 7 do 21 sati obračunavat će se prema višoj tarifi, a energija utrošena u razdoblju od 21 do 7 sati prema nižoj tarifi.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...