Premijer Plenković najavljuje rezove u ministarstvima, lokalnim samoupravama i javnim poduzećima

Na pitanje o eventualnom rebalansu proračuna rekao je da će Vlada u prvoj fazi ići na preraspodjele kao prvi korak

0
742
Andrej Plenković
Andrej Plenković

U ovom trenutku nemamo lijek koji funkcionira. Nemamo cjepivo i ne znamo kada ćemo steći imunitet. To su tri nepoznanice s kojima smo suočeni planetarno, svi zajedno. Dok se jedno, drugo ili treće ne riješi, morat ćemo taktizirati kako se boriti s ovim virusom – rekao je večera premijer Andrej Plenković komentirajući koronakrizu u Hrvatskoj.

Gostujući u Dnevniku HRT-a, naglasio je da je govoreći o relaksacijama mislio prvenstveno na tržnice, dok će se oko svih ostalih odluka voditi računa prije svega o očuvanju zdravlja i ljudskih života. – Nema toga što nam je u ovom trenutku važnije. To je svima prioritet. Svaki život jednako vrijedi, i od bebe, i od nekoga tko je u zrelijoj životnoj dobi – rekao je premijer. Poručio je da su mjerama pomoći htjeli stati iza radnika i gospodarstva te da su ostvarili oba cilja. U tu svrhu isplaćeno je dosad 765 milijuna kuna. Hrvatska je prema nekim izračunima nakon Malte zemlja koja je najviše izašla u susret radnicima i gospodarstvu, kaže Plenković.. – Mi smo kao društvo, država, Vlada kazali da mjere mogu koristiti samo oni koji će zadržati svoje radnike, ne može doći do zloupotrebe mjera, rekao je premijer, dodajući da će društva koja mjere budu zloupotrebljavala morati vratiti sredstva.

Što se tiče rezova, svi ministri su dobili zadaću da naprave uštede na rashodnoj strani svojih proračuna, a iste preporuke vrijede i za jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća, dodao je Plenković. – To ne znači kraj investicija, dapače, investicije moraju biti tu jer mora barem biti onih aktera koji u ovoj krizi mogu biti pokretači gospodarstva, poručio je. Na pitanje o eventualnom rebalansu proračuna rekao je da će Vlada u prvoj fazi ići na preraspodjele kao prvi korak. Na pitanje o mogućnosti odgode izbora rekao je da nisu imali raspravu o tome te da su u Vladi posvećeni jedino mjerama zdravstveno-sigurnosnog i gospodarsko-socijalnog karaktera. – Kad će biti izbori, o tom potom. Mislim da to u ovom trenutku nije prioritet i nismo nikakve analize u ovom trenutku provodili, poručio je Plenković.