Klijent im je i dizajner koji odijeva svjetske zvijezde

620

Prije godinu dana Ivica Horvat (28) i Matej Sudar (26) iz Virovitice napustili su radna mjesta i osnovali svoju IT tvrtku za računalno programiranje i srodne djelatnosti. Iako u Hrvatskoj postoji oko 6000 takvih poduzeća, rizik im se isplatio: imaju pune ruke posla, a u prvoj godini poslovanja Plava tvornica je s troje narasla na devetero ljudi. Svi su stalno zaposleni i svi su – mlađi od trideset godina!

– Klijenti su nam iz Hrvatske, Australije, Velike Britanije. Stekli su povjerenje u nas, prepoznali brzinu rješavanja problema i kvalitetnu ideju – ističe Ivica Horvat, direktor u poduzeću u kojemu je engleski jezik “lingua franca”. Za klijente rade uređenje unutarnjeg poslovanja tvrtke, izradu prezentacijskih stranica, internetsku trgovinu te aplikacije za Iphone i druge android uređaje. Na domaćem tržištu klijenti su im turističke zajednice.

– Za Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku županiju napravili smo aplikaciju na kojoj se može naći prezentacija kulturne, gastronomske i enološke ponude uz kartu, smještaj i znamenitosti – ističe Sudar. Izrađuju i aplikacije za Facebook, a jedan od poznatijih klijenata im je dizajner Michael Kors, koji zvijezde odijeva za crveni tepih i poznat je po modnim dodacima. Radili su i za veliku Foster’s grupu.

Zahvaljujući aplikaciji koju potpisuje Plava tvornica, kada bilo gdje u svijetu naručujete ručak ili večeru u restoranu, možete provjeriti koje njihovo vino najbolje odgovara tom jelu. Tvrtka voli izazove, ističu zaposlenici, koji mjesecima rade na izradi platforme za tzv. crowdfunding. Svjetski popularan trend odnosi se na alternativne načine financiranja projekata, točnije na društveno skupljanje novca za rješavanje nekog problema. U Hrvatsku će uskoro stići kao “Doniralica” za financiranje humanitarnih projekata i različitih udruga, u obliku nagrade.

– Čovjek koji, primjerice, treba novac za neki svoj projekt, onome tko ga donira daje neki poklon, npr. majicu – objašnjava Horvat. Na australskom tržištu, za koje rade, crowdfunding uključuje i komercijalni tip doniranja, namijenjen tvrtkama koje do novca dolaze prodajom mini udjela u poduzeću u zamjenu za donaciju.

Marija Lovrenc
Večernji list