Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije prijavile četiri EU projekta vrijedna više od 5.600.000,00 kuna

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije uključena je, kao nositelj ili kao partner u ukupno 4 projekta prijavljena na nedavno završeni javni poziv Interreg HU-HR.

Tako je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, nositelj projekta – Next Generation-Unique Nature, u kojem kao partneri sudjeluju Općina Pitomača i Mađarske šume, Šumarija Pečuh, kojim se planira urediti Centar flore i faune na Križnici, a aplikaciju projekta je radila Razvojna agencija VIDRA.

Noskovačka Dubrava

Tu je i projekt Riverside, u kojem sudjeluju mađarski nacionalni parkovi Balaton i Dunav-Drava, te s hrvatske strane javne ustanove Međimurske, Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije, a podržavaju ga javne ustanove Vukovarsko-srijemske i Varaždinske županije. Glavni cilj projekta, kojem je nositelj Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ je izraditi zajedničku strategiju očuvanja područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Aplikacija projekta je izrađena u suradnji s NP Dunav-Drava i Razvojnom agencijom VIDRA.

Noskovačka Dubrava

Kao partner, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ uključena je u projekt B.I.R.D.S. s OŠ Ivana Brlić Mažuranić, Virovitica i OŠ Deak Ferenc iz Barcsa. Projektom se planira omogućiti pristup slabije pokretnim osobama u podrumski dio objekta, te dodatno opremiti objekt Informativno edukativnog centra. Pripremu aplikacije projekta radila je Razvojna agencija grada Virovitica VTA. Osim toga, prijavljen je i projekt Tourism4All, u kojem je nositelj Virovitičko-podravska županija, a gdje je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ partner, kao i Mađarske šume Šumarija Kapošvar, kojim se planira revitalizacija parka u Suhopolju. Aplikaciju projekta je radila Razvojna agencija VIDRA.

Noskovačka Dubrava

– Vrijednost budžeta Javne ustanove, u ova 4 projekta je više od 750.000 eura. Njima se planira završiti uređenje perivoja Informativnog edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi, dodatno opremiti objekt, učiniti ga pristupačnim za slabije pokretne osobe, nabaviti opremu za kvalitetniji rad Javne ustanove, urediti novi posjetiteljski centar na Križnici i adekvatno ga opremiti, provesti revitalizaciju parka u Suhopolju, postaviti 2 nove promatračnice za nadzor područja i promatranje ptica, provoditi programe edukacije i škole u prirodi, dodatno prezentirati i promovirati zaštićene dijelove prirode VPŽ – istaknula nam je ravnateljica Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Inače, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, obišla je prostore u Noskovačkoj Dubravi, jednog od najljepše obnovljenih objekata s hrvatske strane rijeke Drave. Naime, ovo je nekada bio ruševni ljetnikovac grofa Draškovića, koji je zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji, temeljito obnovljen. Uz Informativno edukativni centar, u ovom objektu se nalazi i Područna škola OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica. (Fotografije: Kristijan Toplak)