Nakon gostovanja na Pravnom fakultetu profesor Siniša Brlas predavanje o mentalnom zdravlju održao i na Hrvatskim studijima

Profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kao gost predavač na Hrvatskim studijima u Zagrebu studentima je u četvrtak 15. siječnja 2015. godine održao predavanje na temu “Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; važnost očuvanja mentalnog zdravlja u zaštiti općeg zdravlja”. Podsjetimo da je 01. prosinca 2014. godine profesor Brlas održao predavanje o mentalnom zdravlju i na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Gostovanja profesora Siniše Brlasa kao predavača na cijenjenim hrvatskim fakultetima rezultat su toga što je još 2010. godine profesor Brlas sa skupinom psihologinja i psihologa pokrenuo u Republici Hrvatskoj jedinstveni projekt pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ s ciljem da se osvijeste kapaciteti psihologije kao struke za djelotvorne intervencije u proaktivnoj skrbi o mentalnom zdravlju. Projekt se od tada do danas razvija slijedom aktualne Nacionalne strategije zaštite mentalnog zdravlja za razdoblje od 2011. do 2016. godine.

Iskustva iz ovoga projekta jedinstvena su čak i izvan granica naše zemlje pa ih je profesor Brlas do sada imao priliku predstaviti i stručnjacima u Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Stoga je sasvim jasno zašto je i na našim fakultetima prepoznata potreba da se stečena znanja i iskustva prenesu i studentima onih struka koje sudjeluju u ostvarivanju ciljeva Nacionalne strategije.

Pozivi profesoru Siniši Brlasu da održi predavanja studentima na više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u protekle dvije godine i na nekoliko inozemnih sveučilišta, odraz su i njegovog višegodišnjeg stručnog angažmana u području proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju, ali još su jedan pokazatelj da i Virovitičko-podravska županija ima vrsne stručnjake od kojih ostali mogu učiti.