spot_img

Profesoru Zvonku Ternjeju nagrada "Srećko Jelenić"!

Objavljeno:

Ovogodišnji dobitnik Nagrade Srećko Jelenić Biološkog odsjeka PMF-a iz Zagreba zasluženo je Zvonko Ternjej prof biologije i kemije iz virovitičke Gimnazije Petra Preradovića. U sjećanje na svog djelatnika doc. dr. sc. Srećka Jelenića, prof. biologije i kemije Biološki odsjek PMF-a pokrenuo je Nagradu Srećko Jelenić. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine najboljem nastavniku Biološkog odsjeka po izboru studenata. Nagrada je prvi puta dodijeljena 2010. godine te se od 2013. godine dodjeljuje svake dvije godine i najboljem školskom nastavniku biologije na osnovu prijedloga učenika i školskih vijeća.

Gimnazija Petra Preradovića

Kako piše u kratkom prikazu rada koji je priredila ravnateljica gimnazije Jasminka Viljevac, prof., savjetnik prof. Zvonko Ternjej radi u prosvjeti već četrdesetu. Godinama je bio voditelj ekoloških programa škole (GLOBE, EKO ŠKOLA). U svom dosadašnjem radu ostvario je iznimne rezultate u nastavi i u izvannastavnim aktivnostima. Redovito je sudjelovao kao mentor na Susretima i natjecanjima mladih biologa te je ne tom području imao zapažene rezultate. Njegovi učenici su osvajali prva mjesta na državnim natjecanjima iz biologije i GLOBE programa te bili su predloženi i za Međunarodno natjecanje, koje je trebalo biti u Ukrajini ali je zbog situacije u toj državi otkazano. Svojim radom razvija kod učenika ljubav prema znanosti i potiče ih na cjeloživotno učenje i odgovoran odnos prema radu. Razvija kod učenika svijest o ekološkim problemima te ih potiče na poštivanje etičkog kodeksa.

Tijekom niza godina bio je voditelj stručnog vijeća biologije i kemije u školi. Bio je mentor petorici mladih profesora, koji su pripremali stručni ispit. Više je mandata bio voditelj stručnog vijeća nastavnika biologije Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije na kojima je održao nekoliko predavanja i radionica. Deset je godina bio član Državnog povjerenstva za natjecanje iz biologije i izrađivao testove za školska, županijska i državna natjecanja. Napredovao je u zvanje profesora mentora, pa u zvanje profesora savjetnika, čiji je status obnovio.

Prvi je dobitnik ministrovog priznanja za rad u prosvjeti. 2012. godine je INA pokrenula projekt za izbor NajMentora iz područja prirodoslovlja (matematika, fizika, kemija), gdje su svoje profesore nominirali bivši učenici, tadašnji studenti prirodoslovlja a profesor Zvonko Ternjej je dobio najviše glasova i proglašen NajMentorom za područje kemije. Dugogodišnji je aktivni član Ekološkog društva Virovitice te njegov predsjednik tijekom dvije godine. Autor je mnogobrojnih stručnih i popularnih članaka u glasilu Ekološkog društva Virovitice te u drugim časopisima.

Nagradu će primiti krajem godine na PMF-u Biološkom odjelu gdje će i održati predavanje za zainteresirane profesore i studente. Ovakvi samozatajni i vrijedni građani našeg malog grada kao što to je naš Zvonko Ternjej zaslužili su mnogo više, možda i neko priznanje grada i županije. Za sada čestitajmo mu na nagradi jer to je velika čast za njegovu školu i naš grad. Drago nam je da su kolege iz struke prepoznali njegov rad i dugogodišnji doprinos biološkoj i pedagoškoj znanosti.

Jasna Razlog-Grlica

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...