U suradnji s profesoricom likovne kulture Nikolinom Mihić, Gradski muzej Virovitica ostvario je gostovanje projekcija animiranih filmova u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Virovitici 25. studenog, u sklopu izložbe CRTOMAT trenutno postavljene u Muzeju.

Projekcije predstavljaju radove studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu prema izboru predavača i umj. novaka Darka Masneca.

Kao uvod u projekcije kustosica se dotakla kratke povijesti i vrsta animiranih filmova, te predstavila Odsjek za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Nešto više o odsjeku i filmovima iz teksta izbornika Darka Masneca:

˝Odsjek za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu je jedinstven po tome što potiče paralelno savladavanje klasičnih tehnika animacije i upoznavanje s tehnikama novih medija te suvremenim umjetničkim praksama, pogotovo konceptualne naravi. Ovaj se pristup reflektira i u selekciji najboljih studentskih animiranih filmova od 2011-2015 godine. U ovih jedanaest filmova može se vidjeti široki raspon pristupa narativu, animacijskih tehnika, režije i estetike, što je rezultat poticanja individualnosti i kreativnosti kod studenata, sa svrhom razvijanja kvalitetnih autorskih ličnosti u duhu Zagrebačke škole crtanog filma. Filmovi su također dokaz kako studenti prate suvremene tendencije i ne ustručavaju se eksperimentirati filmskim medijem, dok s druge strane također vladaju filmskim kanonima. Na ovaj način svaki od studenata razvija svoj stil kao temelj svog autorskog stvaralaštva čime eklekticizam postaje prepoznatljiva karakteristika odsjeka.

Predstavljeni su pretežno diplomski radovi te nekoliko radova nastalih tijekom MA programa studija animiranog filma. Većina prikazanih filmova se nalazi u redovnoj distribuciji Zagreb filma, s kojim odsjek ima potpisan ugovor o suradnji.˝

Autori filmova su: Jelena Oroz, Leona Kadijević, Manuel Šumberac, Darko Masnec, Marko Dješka, Natko Stipaničev, Nikola Radović, Petra Zlonoga, Tea Stražičić, David Lovrić i Petra Zlonoga.