Nastavljaju se aktivnosti unutar projekta „Prevencija rizičnih ponašanja kroz specifičnu edukaciju, psihoedukaciju i pomoć mladima u organizaciji slobodnog vremena“ koji provodi Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji i u partnerstvu s Udruženjem klubova liječenih alkoholičara Slatina.

Projektom se istražuje pojavnost vezana uz pušenje, alkohol, kockanje, droge i slobodno vrijeme među djecom i mladima u Virovitičko-podravskoj županiji i na temelju rezultata istraživanja osmišljavaju se i provode aktivnosti usmjerene prevenciji rizičnih ponašanja kod djece i mladih. Istraživanje je sada na kraju planiranog razdoblja provedbe od deset godina. Virovitičko-podravska županija jedna je od rijetkih županija, možda čak i jedina, u kojoj se provodi ovako opsežno, višegodišnje i stručno utemeljeno istraživanje. Istraživanje su prije više od deset godina osmislili naši stručnjaci: prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus (liječnik), profesor Siniša Brlas (psiholog) i mr. sc. Vesna Šerepac (pedagoginja).

Svoj nesebični trud u provedbi anketiranja učenika u školama uložili su i voditelji školskih programa prevencije ovisnosti u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Slijedom svega toga, u srijedu, 16. listopada 2013. godine u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održan je novi sastanak stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije s voditeljima Školskih preventivnih programa u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji s ciljem da se dovrši provedba ranije dogovorenih preventivnih aktivnosti vezanih uz provedbu anketiranja te da se koordiniraju nove predstojeće aktivnosti.

Odgojno-obrazovne ustanove do 15. listopada 2013. godine provele su posljednju u nizu, desetu školsku godinu za redom, Anketu o ovisnostima među učenicima šestoga razreda osnovnih škola i drugoga razreda srednjih škola i ovi će podaci biti dostavljeni u Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu radi daljnje obrade. Ovom je prilikom za sve učenike prvoga razreda osnovnih škola pripremljena ponovno tiskana slikovnica „Moje slobodno vrijeme“ i škole su preuzele obavezu podijeliti primjerak slikovnice svakom učeniku prvoga razreda.

Pri kraju je i postupak izmjena i dopuna vodiča „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“ koji bi u prosincu ove godine trebao biti podijeljen ciljanoj populaciji učenika osnovnih i srednjih škola, u petome izdanju za redom. Sastanak je iskorišten i da se dogovore daljnje aktivnosti u provedbi ovoga projekta koji će trajati do konca 2013. godine. Sve navedeno pokazatelj je kako se u Virovitičko-podravskoj županiji ulaže izniman trud u skrb o zdravlju djece i mladih.