Astronomsko društvo Pitomača i astronomska školska grupa organizira u ponedjeljak 09. svibnja od 12:00 sati promatranje prolaska planeta Merkura ispred Sunca. Ova pojava mogla se iz naših krajeva vidjeti prije 10 godina, a slijedeći ćemo je puta moći vidjeti 11. studenog 2019. godine.

U Pitomači će se s Trga kralja Tomislava, ispred turističke kučice, organizirati promatranje prolaska Merkura ispred Sunca teleskopom Meade, i robotskim teleskopom Slooh s Kanara ili Čilea. Pomoću ovih teleskopa moći će se vidjeti i sama burna površina sunca, fotosfera.

Prolazak Merkura Pitomača 2016

Početak prolaska je od 13:00 sati, a iz naših će se krajeva vidjeti veći dio prolaska od njegova početka, sredine prelaska Merkura preko Sunčeva diska do pred sam kraj tranzita, a sam kraj (3. i 4. kontakt) nećemo moći vidjeti jer će Sunce zaći.

Molimo mještane i građane da ne gledaju direktno u Sunce pa niti sa sunčanim naočalama ili nekakvim priručnim sredstvima (začađena stakla, negativi ili CD) jer si mogu oštetiti vid. Planet Merkur vrlo je malen i neće ga se moći vidjeti prostim okom kako prolazi ispred Sunca.

Stoga, dođite na promatranje koje će organizirati astronomska udruga iz Pitomače, i pogledajte po prvi puta virtualno kroz robotski teleskop koji će se nalaziti u Čileu i Kanarskim otocima. Voditelj promatranja biti će Branko Novosel.