Želim svoju tužnu priču ispričati javnosti jer sam sigurna da nisam jedina žena u Hrvatskoj koju progoni bivši partner. Tri sam godine s njim dijelila dobro i uglavnom zlo. Sada ne spavam, pijem lijekove za smirenje i na rubu sam živčanog sloma – priča sa suzama u očima 43-godišnja Virovitičanka Snežana Žiža (43). Svoje privremeno prebivalište silom prilika našla je u Puli jer u Virovitici, zbog nekadašnjeg partnera s kojim je bila u izvanbračnoj zajednici, ne može živjeti. U toj je vezi, kaže, trpjela stalna zlostavljanja, a spas je svojedobno potražila i u sigurnoj kući. Kad god iz Pule dođe u svoju kuću u Virovitici, nastavlja priču, scenarij je isti: bivši partner provali vrata, odvodi ga Interventna policija, a on prijeti da će je ubiti. Pokazuje nam hrpu kaznenih prijava i presuda Općinskog suda u Virovitici i prijava PU virovitičko-podravskoj koje, kaže, valjda čekaju neke bolje dane.

– Riječ je o čovjeku koji je alkoholičar i koji ima kriminalni dosje debeo kao enciklopedija. I prije nekoliko tjedana, kad sam došla u Viroviticu, obio je vrata. Zgrabila sam mobitel i pobjegla. Iz kuće je odnio tri moje torbice i novčanik sa svim dokumentima i novcem – 270 kuna, ali i povratne karte do Pule – priča Žiža, kojoj se život u nekoliko godina pretvorio u košmar.

– Priveli su ga, ali moje torbice i novčanik nisu pronađeni. Nije se mogao napraviti pretres stana gdje sada živi u izvanbračnoj vezi s drugom ženom jer kuća nije prijavljena na njega – kaže Žiža, koja je nakon svakog nasilničkog ponašanja bivšeg partnera podnosila kaznenu prijavu.

Policija je posljednju provalu okarakterizirala kao prekršajno djelo, a to je, tvrdi Žiža, potez nekoga tko ga u policiji štiti jer kad bi opet bio gonjen kazneno, morao bi u zatvor.

– Rekli su da nema elemenata provale, na što sam napravila scenu u policijskoj postaji. Okarakterizirali su me sklonom suicidu pa me poslali na psihijatriju. Ja nisam luda nego od svega umorna i bolesna. A dok se meni to sve događa, dotični gospodin šeće Viroviticom kao da se ništa nije dogodilo – dodaje Žiža, koja je, kaže, izgubila svaku vjeru u policiju i pravosuđe.

Slobodan KADIĆ